Årets bästa måltidslitteratur utsedd

Anders Hirell med sin bok om matsvampens historia Foto: Lena Ahlström

Anders Hirell med sin bok om matsvampens historia
Foto: Lena Ahlström

Måltidsakademien samlade igår (22 oktober) författare, förlagsfolk och matintresserade på Nordiska museet för att tillkännage vilken måltidslitteratur som tilldelats 2014 års utmärkelse.  Till ”Årets bästa måltidslitteratur, alla kategorier” utsågs ”Den svenska matsvampens historia” av Anders Hirell. 

Den svenska matsvampens historia gör nedslag och utvikningar från 1600-talet till nutid. Boken vann också klassen Speciallitteratur – råvara. Trygve Carlsson har formgivit boken som omfattar 600 sidor.

Motiveringen löd:
”En svampkatekes för vår tid: vacker och underhållande med akademisk höjd. Anders Hirell ger matsvampen en genomlysning så komplett att den förutom alla tänkbara infallsvinklar även redogör för samtliga tidigare svampböcker!”

Priser delades ut i 37 klasser – omfattande allt från grundkokböcker till speciallitteratur om köksträdgårdar, livsstil och skolmåltider.

Vinnarna i kategorin Kantinmåltider Tomas Wallentinus, Tobias Bentley och Henrik Forsell

Vinnarna i kategorin Kantinmåltider Tobias Bentley, Henrik Forsell och Tomas Wallentinus med titeln ”Täby Enskildas nya kokbok: passion för skolmat!” får diplom av Carl Jan Granqvist Foto: Lena Ahlström

 

Johanna Westman tog emot priser för två produktioner, kokboken "Semester: från försommarfest till kräftskiva och ett spel för barn, "Kakjakten: spelet för dig med baktankar Foto: Lena Ahlström

Johanna Westman tog emot priser för två produktioner, kokboken ”Semester: från försommarfest till kräftskiva” och ett spel för barn, Kakjakten: spelet för dig med baktankar
Foto: Lena Ahlström

Jill Johnson fick pris för sin "Country Cooking: med Jill i Nashville

Jill Johnson fick pris för sin ”Country Cooking: med Jill i Nashville” Foto: Lena Ahlström

 

 

 

Kvalitet och konkurrens fortsätter att öka bland kokböckerna när Årets Svenska Måltidslitteratur genomfördes för fjortonde året i rad. I år finns 363 titlar med i den katalog som Måltidsakademien ger ut över årets produktion, vilket gör att Sverige fortsätter att vara det land som ger ut flest kokböcker per capita.

 

Victoria Harnesk, Anneli Jonsson och Maria tar emot pris för "Smak på Sápmi: samisk mat - tradition, innovation och framtid" Foto: Lena Ahlström

Victoria Harnesk, Anneli Jonsson och Maria tar emot pris för ”Smak på Sápmi: samisk mat – tradition, innovation och framtid”
Foto: Lena Ahlström

Måltidsakademiens biblioteksstiftelses jury har bestått av:
Christina Mattsson Juryordförande, styresman, Nordiska museet, Stockholm
Birgit Hemberg Matjournalist och författare, Stockholm
Jens Linder Journalist och kock, Stockholm
Christina Möller F.d. provkökschef, COOP, ledamot i Måltidsakademien, Stockholm
Dick Norberg Grafisk formgivare, Stockholm
Karsten Thurfjell Kulturjournalist SR, sekreterare i Måltidsakademiens biblioteksstiftelse, Stockholm

Bibliotekstiftelsens Carl Jan Granqvist, professor i Måltidskonst och Barbro Stanley, bibliotekarie är adjungerade.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *