Omega 3 förbättrar symtomen vid ADD

Omega 3 kan hjälpa barn med ADD. Det visar forskning från Sahlgrenska akademin. Hos 35 procent av de barn och ungdomar med ADD förbättrades symtomen så mycket att man kan tala om en kliniskt relevant förbättring, menar forskarna.

Forskningen uppskattar att mellan tre till sex procent av alla barn i skolåldern har ADHD. Bokstäverna är en  förkortning av orden Attention, Deficit, Hyperactivity och Disorder. Enligt samma forskare är det en funktionsnedsättning som innebär svårigheter att kontrollera impulser, humör, att sitta still och vänta. Dessutom har personer med ADHD problem med att vara uppmärksam mer än korta stunder i taget. Ofta behandlas ADHD med centralstimulerande läkemedel, men det fungerar inte för alla. Nu har forskarna sett att en viss form av ADHD, ADD kan avhjälpas med tillskott av fettsyrorna omega 3 och 6.

250px-Maquereaux_etal

Fet fisk som Makrill innehåller Omega 3, den här bilden är lånad av Wikipedia.

75 barn och ungdomar med ADHD fick antingen fettsyrorna omega 3 och 6 eller placebo under 3 månader, därefter fick alla omega 3 och 6 under ytterligare tre månader.

– För gruppen som helhet såg vi ingen större förbättring, men hos 35 procent av de barn och ungdomar som har formen ADHD med uppmärksamhetsstörning, ofta kallad ADD, förbättrades symtomen så mycket att vi kan tala om en kliniskt relevant förbättring, säger Mats Johnson, doktorand vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet.

Nivåerna av omega 3 och omega 6 mättes även i blodprov. Mätningen visade att de barn som fick en tydlig förbättring av sina symtom också hade en bättre balans mellan nivåerna av dessa två fettsyror.

Var finns fleromättat fett? (Enligt Livsmedelsverket)

Omega-3-fett finns i till exempel
fet fisk som lax, makrill, sill och sardiner (innehåller EPA och DHA)
vissa alger (innehåller EPA och DHA)
rapsolja och matfetter gjorda på rapsolja
linfrö och linfröolja
valnötter

Omega-6-fett finns i till exempel
majsolja
solrosolja
sojaolja
sesamfrö och sesamfröolja
rapsolja

Hur stora mängder Omega 3 och 6 barnen och ungdomarna i undersökningen fick vet vi inte.

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *