Nyhetsbrev 24 okt till 3 november

I dag, fredag 24 oktober när det är två månader till julafton, firar muslimer ett av alla nyår som firas året runt här i världen – Al-hijra och i Indien firas Vikram Samvat.  Elva nationaldagar finns också att uppmärksamma den närmsta tiden. Potatis, pasta och lutfisk hör till de livsmedel som har egna dagar framöver. Och i Grekland firas Nej-dagen. Nästa helg ägnas åt att minnas de döda på många olika sätt på många håll i världen. Dessutom är det lutfiskens dag på fredag.  

Lutfisk i Mollösund Foto: Caroline Maino

Lutfisk i Mollösund
Foto: Caroline Maino

Den senaste tiden har vi berättat att tvillingstudier är ett viktigt steg i diabetesforskningen.  Andra forskare, vid Sahlgrenska akademin, har kommit fram till att Omega 3 kan hjälpa barn med ADD. I Indien firas Diwali, ljusfestivalen tillika nyårsfest, av hinduer, sikher och jainister. Pumpahalwa är en mycket populär indisk sötsak som är vanlig vid speciella tillfällen, till exempel när Diwali. När Ungern firar sin tredje nationaldag den 23 oktober, vid sidan av 15 mars och 20 augusti kan Pörkölt – rätten från den ungerska slätten passa bra. Måltidsakademien har delat ut utmärkelser och priser inom måltidslitteratur på Nordiska museet.

I ”Vår kalender” uppmärksammar vi kultur och mat som hänger ihop med traditioner och högtider världen över. En del berättar vi mer om och publicerar recept till. Den närmaste tiden noterar vi:

Fredag 24 Oktober
 Zambias nationaldag  (firar självständighet från Storbritannien 1964)
– FN-dagen
– Världsdagen för information om utvecklingsfrågor
– Vikram – nyår (hinduer). Det finns två officiella nyår i den hinduiska kalendern – Vikram Samvat och Shaka Samvat.
Al-hijra – nyår (muslimer). År 1 i den muslimska kalendern (622 enligt västerländsk tideräkning) utgår från när Muhammed utvandrade till staden Medina. Denna händelse markerar när islam börjar spridas över världen. Vid nyåret berättas om Muhammeds liv, och bön är viktig. Det blir år 1436, berättar Multireligiösa almanackan.


Lördag 25 Oktober
 Kazakstan  (firar Republikens dag)
– Hackkorvens dag
– Världspastadagen – vi har flera tips på goda pastarätter, till exempel Pasta med fetaost och spenat och Pasta med kantarell och Serranoskinka.


Söndag 26 Oktober
 Österrikes nationaldag (firar neutralitetsdagen, 1955)
– Potatisens dag – fira dagen med Fröken Larssons råraka med kallrökt lax.


Måndag 27 Oktober
 Saint Vincent och Grenadinerna  (firar självständighet från Storbritannien 1979)
 Turkmenistan  (firar självständighet från Sovjetunionen 1991)


Tisdag 28 Oktober
 Tjeckiens nationaldag  (firar att den Tjeckoslovakiska republiken grundades 1918)
– Nejdagen (Grekland) – Dagen firas till minne av den grekiska premiärministern Ioannis Metaxas (premiärminister mellan 4 augusti 1936 och 29 januari 1941) berömda nejsvar (óchi) på Mussolinis ultimatum den 28 oktober 1940 att Grekland skulle kapitulera. Nejet drog in Grekland i andra världskriget. Fira med en krämig moussaka.


Onsdag 29 Oktober
 Turkiets nationaldag – (firar självständighet från Osmanska Riket och utropandet av republiken, 1923). Dolmar är husmanskost i Turkiet, där det serveras sallad eller yoghurt till. I Sverige blev de husmanskost i form av kåldolmar, som kom till Sverige när kung Karl XII (1682-1718) och hans soldater  tog med receptet hem efter de hade smakat dolmar i Osmanska riket. Här förmedlar vi ett recept på turkiska vinbladsdolmar.


Torsdag 30 Oktober


Fredag 31 Oktober
– Halloween – fira med denna pumpapaj som är ganska lätt att göra och är bra vintermat.
– Lutfiskens dag – Lutfisk är svensk husmanskost och traditionell svensk festmat, höst, vinter och vår under många hundra år och – naturligtvis – ett måste på julbordet. Lutfisk är dessutom mager och nyttig mat, rik på mineraler och spårämnen som D-vitaminer, selen och jod. Lutfisk med souvas, trattkantareller och puré på mandelpotatis och jordärtskockor är kanske ett recept att prova på lutfiskens dag.


Lördag 1 November
 Algeriets nationaldag – (firar revolutionsdagen, Algerietrevoltens första dag 1954)
 Antigua och Barbudas nationaldag  (firar självständighet från Storbritannien 1981)
– Internationella vegandagen
– Dia de los Muertos, De dödas dag firas i Mexiko och många andra länder i Latinamerika 1 och 2 november  Den 1 november hedras döda barn och den 2 november de döda vuxna. Under denna glädjens helg i Mexiko råder nästan karnevalsstämning – de döda återvänder ju för att umgås med sina anhöriga. Man samlas vid deras gravar eller vid altare hemma och dukar upp bord till de döda, med blommor, fotografier, dikter, mat och dryck, berättar Mångkulturella almanackan. Gör Pan de Muerto, ett måste för dem som firar Dia de los Muertos.
– Allhelgonadagen, (katoliker, protestanter)
– Alla helgons dag, Sverige. Tusentals brinnande ljus på en kyrkogård en mörk höstkväll är en mäktig syn. Att tända ljus till de dödas minne på just helgonens dag är en ganska ny sed i Sverige. Ljus på gravar vid allhelgonahelgen började man med i Stockholm på 1920-talet. Sedan spreds bruket över Sverige och någon gång på 1960-talet blev alla helgons dag den dag då de flesta tände ljus på gravar, berättar Svenska kyrkan. Tanken att de döda behöver vägledas hem med ljus eller eldar är urgammal och finns i många kulturer, berättar Mångkulturella almanackan.


Söndag 2 November
– Alla själars dag (katoliker). Under dagen ber man böner och deltar i gudstjänster till minnet av bortgångna anhöriga, skriver Multureligiösa almanackan.


Måndag 3 November
 Dominicas nationaldag – (firar självständighet från Storbritannien 1978)
 Panamas nationaldag  (firar självständighet från Colombia 1903)
– Ashura (muslimer) Dagen utgör kulmen på en tio dagar lång sorgehögtid i månaden muharram. Det är en viktig dag inom shiaislam. Shiamuslimer sörjer martyren Hussein och hans nära som dödades under slaget vid Karbala år 680 enligt västerländsk tideräkning.
– Frysrättens dag – dagen infaller första måndagen i november.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *