Nyhetsbrev 30 oktober till 10 november

Helgen ägnas på många håll i världen åt att minnas de döda; Halloween, Dia de los Muertos, Alla helgons dag, Allhelgonadagen samt Alla själars dag. I morgon fredag är det dessutom lutfiskens dag. Längre fram i veckan är det fler temadagar som till exempel kaninköttets dag. Fem länder firar nationaldag, flera religiösa högtider finns också att uppmärksamma liksom Guy Fawkes-day och Gustav Adolfdagen.

Bus eller godis...? Foto: Caroline Maino

Bus eller godis…?
Foto: Caroline Maino

Den senaste tiden har vi berättat om potatisens dag och tipsat om att fira dagen med Fröken Larssons råraka med kallrökt lax och om ”Nej-dagen”, Ochi-dagen, i Grekland och tipsat om Moussaka . Vidare har vi berättat om Turkiets självständighetsdag och tipsat om Vinbladsdolmar.

I ”Vår kalender” uppmärksammar vi kultur och mat som hänger ihop med traditioner och högtider världen över. En del berättar vi mer om och publicerar recept till. Den närmaste tiden noterar vi:


Fredag 31 Oktober
– Halloween – fira med denna pumpapaj som är ganska lätt att göra och är bra vintermat.
– Lutfiskens dag – Lutfisk är svensk husmanskost och traditionell svensk festmat, höst, vinter och vår under många hundra år och – naturligtvis – ett måste på julbordet. Lutfisk är dessutom mager och nyttig mat, rik på mineraler och spårämnen som D-vitaminer, selen och jod. Lutfisk med souvas, trattkantareller och puré på mandelpotatis och jordärtskockor är kanske ett recept att prova på lutfiskens dag.


Lördag 1 November
 Algeriets nationaldag – (firar revolutionsdagen, algerietrevoltens första dag 1954)
 Antigua och Barbudas nationaldag  (firar självständighet från Storbritannien 1981)
– Internationella vegandagen
– Dia de los Muertos, De dödas dag firas i Mexiko och många andra länder i Latinamerika 1 och 2 november  Den 1 november hedras döda barn och den 2 november de döda vuxna. Under denna glädjens helg i Mexiko råder nästan karnevalsstämning – de döda återvänder ju för att umgås med sina anhöriga. Man samlas vid deras gravar eller vid altare hemma och dukar upp bord till de döda, med blommor, fotografier, dikter, mat och dryck, berättar Mångkulturella almanackan. Gör gärna de dödas bröd, Pan de Muerto – ett måste för dem som firar Dia de los Muertos.
– Allhelgonadagen, (katoliker, protestanter)
– Alla helgons dag, Sverige. Tusentals brinnande ljus på en kyrkogård en mörk höstkväll är en mäktig syn. Att tända ljus till de dödas minne på just helgonens dag är en ganska ny sed i Sverige. Ljus på gravar vid allhelgonahelgen började man med i Stockholm på 1920-talet. Sedan spreds bruket över Sverige och någon gång på 1960-talet blev alla helgons dag den dag då de flesta tände ljus på gravar, berättar Svenska kyrkan. Tanken att de döda behöver vägledas hem med ljus eller eldar är urgammal och finns i många kulturer, berättar Mångkulturella almanackan.


Söndag 2 November
– Alla själars dag (katoliker). Under dagen ber man böner och deltar i gudstjänster till minnet av bortgångna anhöriga, skriver Multureligiösa almanackan.


Måndag 3 November
 Dominicas nationaldag – (firar självständighet från Storbritannien 1978)
 Panamas nationaldag  (firar självständighet från Colombia 1903)
– Ashura (muslimer) Dagen utgör kulmen på en tio dagar lång sorgehögtid i månaden muharram. Det är en viktig dag inom shiaislam. Shiamuslimer sörjer martyren Hussein och hans nära som dödades under slaget vid Karbala år 680 enligt västerländsk tideräkning.
– Frysrättens dag Frysrättens dag infaller första måndagen i november.


Tisdag 4 November


Onsdag 5 November
– Guy Fawkes Day (England, Nya Zeeland). Vid ett misslyckat attentat i London år 1605 försökte den katolske soldaten Fawkes spränga kungen och parlamentet I luften. Denna kväll lyser fyrverkerier upp himlen och överallt tänds brasor med Guy Fawkes-dockor. Sedan 2010 har det blivit vanligt med Guy Fawkes-masker i demonstrationer världen över, berättar Mångkulturell almanacka. Engelsk kola är en klassiker i både när Halloween och Guy Fawkes firas i England. Här är ett recept på Treacle Toffee.
– Kaninköttets dag – fira dagen med Källängens enkla, snabba & supergoda kaninfilé i folieknyte med hasselbackspotatis.


Torsdag 6 November
– Gustav Adolfsdagen – fira med Gustav Adolfbakelse
– Svenska dagen (Finland) – fira med Gustav Adolfbakelse
– Guru Nanaks födelsedag. (sikher) Guru Nanak var sikhernas grundare och första guru. Hans födelsedag är en glad fest som traditionellt firas med processioner på gatorna. Högtiden föregås av att man turas om att läsa ur den heliga boken Guru Granth Sahib från början till slut, berättar Multireligiös almanacka.
– Loi Krathong (buddhister i Thailand) – En thailändsk festival som firas vid fullmåne i den tolfte månaden i den thailändska månkalendern. Den firas genom att vackert dekorerade ”kronor” av palmblad sätts ut i åar och floder. Kronorna eller krathongerna är tända ljus i sig som lyser upp i natten. Under Loi Krathong är det också populärt med skönhetstävlingar till minne av den mytologiska drottningen Nopphamat, berättar Multireligiös almanacka.


Fredag 7 November
– Kladdkakans dag
– Kathina/Pavarana (buddhister). Kathina är en högtid som avslutar munkarnas tremånadersretreat, som hålls i samband med regnperioden. Under kathina ligger fokus på givmildhet och många buddhister skänker gåvor till munkarna och templen, berättar Multireligiös almanacka.


Lördag 8 November


Söndag 9 November
 Kambodjas nationaldag – (firar självständighet från Frankrike 1953)
– Fars dag (Estland, Finland, Island, Norge, Sverige)


Måndag 10 November
– Mårtensafton (Skåne, Tyskland). Att fira Mårten Gås i Sverige har mycket gemensamt med de stora skördefesterna i Europa och amerikanernas tacksägelsedag där kalkon är huvudnummer. Förr i tiden var den sista chansen för folk att smörja kråset innan fastan som varade fram till jul. Högtiden har firats i hela Sverige, men idag lever traditionen kvar främst i Skåne där man firat Mårten Gås sedan 1500-talet. En klassisk gåsmiddag består av svartsoppa, stekt gås och skånsk äppelkaka.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *