Måltidsakademien samlade igår (22 oktober) författare, förlagsfolk och matintresserade på Nordiska museet för att tillkännage vilken måltidslitteratur som tilldelats 2014 års utmärkelse. Till ”Årets bästa måltidslitteratur, alla kategorier” utsågs ”Den svenska matsvampens historia” av Anders Hirell.
Den svenska matsvampens historia gör nedslag och utvikningar från 1600-talet till nutid. Boken vann också klassen Speciallitteratur – råvara. Trygve Carlsson har formgivit boken som omfattar 600 sidor.
Motiveringen löd:
”En svampkatekes för vår tid: vacker och underhållande med akademisk höjd. Anders Hirell ger matsvampen en genomlysning så komplett att den förutom alla tänkbara infallsvinklar även redogör för samtliga tidigare svampböcker!”
Priser delades ut i 37 klasser – omfattande allt från grundkokböcker till speciallitteratur om köksträdgårdar, livsstil och skolmåltider.
Kvalitet och konkurrens fortsätter att öka bland kokböckerna när Årets Svenska Måltidslitteratur genomfördes för fjortonde året i rad. I år finns 363 titlar med i den katalog som Måltidsakademien ger ut över årets produktion, vilket gör att Sverige fortsätter att vara det land som ger ut flest kokböcker per capita.
Måltidsakademiens biblioteksstiftelses jury har bestått av:
Christina Mattsson Juryordförande, styresman, Nordiska museet, Stockholm
Birgit Hemberg Matjournalist och författare, Stockholm
Jens Linder Journalist och kock, Stockholm
Christina Möller F.d. provkökschef, COOP, ledamot i Måltidsakademien, Stockholm
Dick Norberg Grafisk formgivare, Stockholm
Karsten Thurfjell Kulturjournalist SR, sekreterare i Måltidsakademiens biblioteksstiftelse, Stockholm
Bibliotekstiftelsens Carl Jan Granqvist, professor i Måltidskonst och Barbro Stanley, bibliotekarie är adjungerade.