Nyhetsbrev från 13 till 23 mars

Tre nyår – bland annat med Eldfesten som är en förfest för Newroz finns att fira de närmsta tio dagarna. Eldfesten firas även i Stockholm, Göteborg, Malmö och Sundsvall – mer info om Eldfesterna i de fyra städerna finns här. Dessutom har sex länder nationaldag, Mors dag firas i flera länder och inte minst finns vårdagjämning i kalendern – och givetvis mängder av god mat att njuta av från olika kulturer.

Eldfesten i Istanbul Foto:  Bertil Videt

Eldfesten i Istanbul
Foto: Bertil Videt

Nässelsoppa Foto: Lena Ahlström

Nässelsoppa
Foto: Lena Ahlström

 

Nu när naturen vaknar är det dags att kittla smaklökarna med vilda växter från naturen. Varför inte göra något gott av nyplockade nässlor, en nässelsmoothie eller en nässelsoppa till exempel. På lördag berättar vi om kokboken ”Det vilda köket” med recept på maträtter och drinkar med råvaror från den svenska naturen.
I måndags var det tomatsåsens dag och vi tipsade även om en god pastarätt med sås på färska tomater. Mauritius hade nationaldag och vi förmedlade ett recept på vindaye på tonfisk. Vi berättade om Johan Büngers utställning ”Kambodjas själ” i Norrköping som blir grund för välgörenhet.

I ”Vår kalender” uppmärksammar vi kultur och mat som hänger ihop med traditioner och högtider världen över. En del berättar vi mer om och publicerar recept till. Den närmaste tiden noterar vi:

Fredag 13 mars


Lördag 14 mars
Nanakshahi, Sikhiskt nyår. Det blir år 547. Den sikhiska tideräkningen utgår från Guru Nanaks födelse. Fyllda paranthas är en vanlig vegetarisk rätt i norra Indien. Kan passa som en rätt när Sikhiska nyåret ska firas. 


Söndag 15 mars
Ungerns nationaldag* – minnesdag för revolutionen 1848. Ungern har ytterligare två nationaldagar 20 augusti och 23 oktober. Ungerns nationalrätt gulasch ska egentligen vara den krämiga rätten i mörkröd sås Pölköt. Som dessert kan Gundels Palacsinta – förnäma pannkakor från Ungern passa
– Mors dag Irland, Storbritannien, Nigeria  (firas fjärde söndagen i lent, perioden motsvarande fastan).


Måndag 16 mars

 


Tisdag 17 mars
Saint Patricks day, Irlands nationaldag* – På Irlands nationaldag firas skyddshelgonet Saint Patrick med parader, lekar och god mat. Irish stew, en mustig köttgryta, sodabröd, colcannon (potatismos med kål) och muffins finns på många middagsbord. Denna dag är det viktigt att vara klädd i grönt annars risker man att bli nypt av grönklädda varelser. Besök gärna en irländsk pub och var med och fira.
– Charshanbe Suri – Eldfesten, firas bland annat av iranier. Det är en förfest inför nyåret, Norooz. Det är en kväll för alla. På många håll tänds eldar för att hälsa våren välkommen. Asheh Reshteh är en läcker tjock vintersoppa som gärna äts denna kväll. I Stockholm, Göteborg, Malmö och Sundsvall arrangeras Eldfester – mer info finns här.


Onsdag 18 mars
Arubas nationaldag* – Den lilla ön Aruba i Karibien med drygt 100 000 invånare firar den 18 mars sin självständighet från sina holländska kolonisatörer. Fisk i alla dess former förekommer i Arubas matkultur. En favorit är Pisca den foil (fisk i folie).


Torsdag 19 mars
Sankt Josef, Jungfru Marias brudgum (katoliker) – Josef är Jungfru Marias, make och Jesus fosterfar. År 1870 blev Josef den universella kyrkans skyddspatron, berättar den Multireligiösa almanackan.
– Día de San José i Spanien. Fars dag och många spanjorer har namnsdag idag. Alla José och Josefa samt de med vanliga smeknamnen Pepe och Pepa.


Fredag 20 mars
Tunisiens nationaldag* – firar självständighet från Frankrike 1956.
– Vårdagjämning* – Vid dagjämningarna är dag och natt ungefär lika långa på hela jorden. Efter vårdagjämningen blir dagen längre på norra halvklotet än på södra halvklotet, och tvärtom vid höstdagjämningen.
Norouz/Newroz – nyår ibland annat i Iran, Afghanistan, Kurdistan och Uzbekistan. Ordet newroz betyder ny dag. Det är en högtid som firas världen över för att välkomna våren och solens återkomst. Högtiden firas med mycket god mat, till exempel Vinbladsdolma, Lammstek i ugn, Kurdiskt ris, Rödkålssallad med granatäpple och Baklava på pistagenötter. Ett annat tips är Khoresh-e fesenjoon – eller Fesenjan – en av de mest utsökta persiska rätterna.
– Världsberättardagen* – World Storytelling Day, är en global hyllning av konsten till muntligt berättande. Dagen firas varje år vid vårdagjämningen på norra halvklotet, på södra halvklotet blir det vid höstdagjämningen. På dagen samlas människor för att berätta myter, sagor, historier ur livet, sjunga visor, framföra dikter eller berätta egna påhittade historier.


Lördag 21 mars
Namibias nationaldag*. Firar självständighet från Sydafrika 1990.
– Internationella Downs syndromdagen (EDSA, The European Down Syndrome Association)
– Internationella dagen för avskaffande av rasdiskriminering*
– Världspoesidagen (Unesco)*
– Vårdagsjämningsblot firas vid vårdagsjämningen och högtidlighåller att årshjulet nu har nått halvvägs mellan midvinter och midsommar och att grönskan börjar spira. Enligt svensk fornsed får gudabilder och offergåvor en central plats.  Den nordiska fruktbarhetsguden får samsas med med korngryn, lök, blommor, bröd, ägg och en ceremonihammare. 


Söndag 22 mars
– Chaitra – ett av flera hinduiska nyår. Nyårsdagen, 1937, enligt den hinduiska sakakalendern. Denna kalender skapades av en kung vid namn Shalivahan år 78 och är Indiens officiella kalendern.
– Internationella vattendagen*, FN.  Vatten är världens viktigaste livsmedel. Men 780 miljoner människor saknar tillgång till rent vatten. Här är ett tips på ett läskande stjärnbål.
– Mors dag i Bahrain, Komorerna, Djibouti, Egypten, Irak, Jordanien, Kuwait, Libyen, Libanon, Mauretanien, Oman, Palestina, Qatar, Saudiarabien, Somalien, Sudan, Syrien, Förenade arabemiraten, Jemen*.


Måndag 23 mars
Pakistans nationaldag* – firar republikens grundande 1956.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *