Den 8 mars slår vi ett slag för alla kvinnor

Den internationella kvinnodagen har en lång historia och är sedan 1977 en officiell dag. Dagen kan uppmärksammas på flera sätt. Kurdo Baksi delar ut blommor på Sergels torg i Stockholm. Vi andra kan visa vår sympati genom att dricka kaffe som stödjer Bönor för bönor, ett projekt som ger bidrag till Alla kvinnors hus.

Kurdo Baksi
Kurdo Baksi

I år, 2014, är det nionde gången Kurdo Baksi, känd debattör och numera också kandidat till Europaparlamentet, delar ut rosor på Internationella kvinnodagen. Ungefär en 1 000 rosor brukar det bli. Han börjar alltid på Sergels Torg och sedan ansluter han sig till någon 8 marsaktivitet. I år ska han hålla tal i Skärholmen inför några hundra svensk-kurdiska kvinnor. Och de har redan sagt att de vill ha rosor!

Kurdo Baksi firar alltid dagen genom att hålla tal vid något evenemang och dricka något utan alkohol. På frågan varför han delar ut rosor denna dag ställer han istället en motfråga: ”Varför ska jag inte dela ut rosor?” Jag kan inte komma på några svar.

Enligt Kurdo Baksi är den 8 mars dagen som symboliserar kvinnornas betydelse för livet. Men det påminner också om att vi har inte kommit så långt i jämställdhetsarbetet. Han möts av många reaktioner när han delar ut blommorna.

– De äldre kvinnorna blir gladast när de får rosor. Ungdomarna har svårt att tro att de kan få en ros gratis. Det säger en del om vår tid. En del tycker att det är männen som ska få rosor så att de kan ge till en kvinna. Några menar att rosor har taggar, säger han.

Hans önskan att alla dagar, inte bara den 8 mars, snart är dagar då vi har en värld där ingen diskrimineras på grund av hudfärg, religion, språk, kön och sexuell läggning.

Bönor för bönor

Anna Trygg

Anna Trygg

Ett annat sätt att uppmärksamma den 8 mars är att ta en kopp kaffe och då inte vilken kopp kaffe som helst, utan då ett kaffe som ingår i projektet Bönor för bönor. Initiativtagare är Anna Trygg. Hon driver ett kafferosteri, Select Origin, i Stockholm. Bland annat säljer hon ett kaffe från stiftelsen Café Femenino. Det här kaffet är bara tillverkat av kvinnor, det vill säga här har kvinnorna full kontroll över hela produktionskedjan. De är ansvariga för allt från skörd till försäljning. För många innebär det att de för första gången i sitt liv kan få in en egen inkomst.

Den 8 mars skänker Select Origin, caféer och affärer som deltar i Bönor för bönor  en viss del av inkomsten från försäljningen från Café Femenino till Alla kvinnors hus.

Här kan du läsa mer om var du kan hitta kaffet.

2012 vann också Anna Trygg och hennes företag Select Origin mattävlingen ”Hur smakar jämställdhet?” Den här tävlingen ville sätta fokus på jämställdheten inom matlagning. Deras bidrag var “Kvinnokaffe med mansglass”.

– Vi ville med vårt bidrag visa på hur ett resultat kan bli mer nyanserat och intressant om kvinnor och män skapar tillsammans, säger hon.

Kvinnosymbolen

Kvinnosymbolen

Internationella kvinnodagen den 8 mars började firas i början av 1900-talet i den Europeiska arbetarrörelsen. På initiativ av FN firas dagen officiellt sedan 1977. Fram till slutat av 1970-talet var det framförallt kvinnor i vänstern som uppmärksammade dagen, men numera är det en allmän dag för kvinnofrågor.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *