Nyhetsbrev från 9 till 19 januari

Välkommen till 2015-års första nyhetsbrev. Vi har fått ett nytt härligt år som ger oss nya möjligheter att lära känna andra kulturer och deras maträtter. Under 2014 publicerade vi över 500 artiklar och recept. Följ med oss under 2015 och se vart det bär hän i år. Den närmaste tiden kastar vi ut julen och kan fira både tulpaner och mazariner, liksom det berbiska nyåret. Redan i början av januari kunde vi fira det japanska nyåret och i dagarna firas unga vuxna i Japan på Seiji no Hi. I Indien firar hinduer att våren är på väg med Makara Sankranti.

Tulpanens kronblad är ätbara. Foto: Caroline Maino

Tulpanens kronblad är ätbara.
Foto: Caroline Maino

Sugen på att fira fler nyår? Det finns minst 20 till att fira under året. Läs mer om det här där vi svarar på frågan Hur många nyår finns det i världen?. Redan i år har det japanska nyåret firats.  Har du noterat att det är (minst) 50 år sedan pizzan – som väl numera är nästan husmanskost i Sverige – introducerades här i landet av Hatte Furuhagen?

I ”Vår kalender” uppmärksammar vi kultur och mat som hänger ihop med traditioner och högtider världen över. En del berättar vi mer om och publicerar recept till. Den närmaste tiden noterar vi:

Fredag 9 januari


Lördag 10 januari
– Mazarinens dag – Mazarinen är en riktig klassiker. Kännetecknande är att den består av ett mördegsskal fyllt med mandelmassa och toppad med glasyr. Därefter kan den smaksättas på olika vis. . Bakverket är uppkallat efter kardinalen och fransmannen Jules Mazarin som levde i Frankrike under 1600-talets första hälft. Här förmedlar vi ett recept på Apelsinmazarin.


Söndag 11 januari


Måndag 12 januari
– Seiji no Hi – myndighetsdagen (Japan). Detta är en japansk helgdag som hålls varje år den andra måndagen i januari. Alla som har blivit myndiga det senaste året firas. Festen ska också hjälpa dem att inse att de blivit vuxna. Fira dagen med att göra egen sushi.
Yennayer – berbiskt nyår 2965. Det 12 januari är det berbernas nyårsafton, Yennayer, och det blir år 2965 enligt berbernas tideräkning när den julianska kalendern räknar år 2015. Det firas med fester och familjemåltider. Yennayer är den enda icke-muslimska gemensamma festen för alla nordafrikanska folk.


Tisdag 13 januari
– Tjugondedag Knut, Sverige.
– Nyårsafton (ortodoxa) – Fira med Glassuflé nobis – desserten Tore Wretman gav min man när han pryade på Operakällaren på 1960-talet.


Onsdag 14 januari
Yennayer – berbiskt nyår 2965. Många berber firar det berbiska nyåret den 14 januari och många firar Yennayer den 12 januari – se det datumet.
– Makara Sankranti. Solens inträde i Stenbockens tecken (hinduer). Chura är en av många olika snacks som hör till när indiska hinduer firar Makara Sankranti – att våren är på väg i och med att solen börjar röra sig bort från Stenbockens vändkrets. Detta firas bland annat med rituella bad i flod eller vattendrag samt drakflygning i mitten av januari. I Bihar och Orissa äts detta som första måltid under  Makar Sankranti-festivalen. Här förmedlar vi ett recept.
– Revolutionens och ungdomens dag (Tunisien)


Torsdag 15 januari
– Tulpanens dag – tulpanen, liksom många andra blommor, är ätlig. Prova en sallad med tulpan.


Fredag 16 januari


Lördag 17 januari


Söndag 18 januari


Måndag 19 januari
– Epifania/Theofania/Trettondedag jul enligt den julianska kalendern. Det är en viktig juldag och firas till minne av de tre vise männen som följde en stjärna till Betlehem, där Jesus föddes. I den ortodoxa kyrkan firas theofania till minne av Jesu dop.
– Martin Luther Kings dag i USA.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *