Nyhetsbrev från 16 till 26 januari

Den närmsta tiden kan vi fira jul – alltså trettondedag jul enligt den julianska kalendern. Dessutom flera dagar med anknytning till mänskliga rättigheter, Martin Luther King-dagen och Fadimedagen. I Bolivia firas Inkaguden Ekkekko och i Indien guden Shivas natt. Två nationaldagar finns också med, Australiens och en av Indiens två. Glöm inte heller att kramas extra mycket på Kramens dag på onsdag!

En kram är rena hälsokuren. Målning av Léon Bazille Perrault "Son favori"

En kram är rena hälsokuren – fira kramens dag! Målning av Léon Bazille Perrault ”Son favori”

Den senaste tiden har vi berättat om Seijin no hi – de unga vuxnas dag i Japan, Tjugondedag Knut, det berbiska nyåret – Yennayer, den hinduiska högtiden Makar Sankranti som firar att våren är på väg – i Indien och sesamkakor som hör till samt om Tulpanens dag som antyder att våren faktiskt finns – även på dessa breddgrader.

I ”Vår kalender” uppmärksammar vi kultur och mat som hänger ihop med traditioner och högtider världen över. En del berättar vi mer om och publicerar recept till. Den närmaste tiden noterar vi:

Fredag 16 januari


Lördag 17 januari


Söndag 18 januari


Måndag 19 januari
– Epifania/Theofania/Trettondedag jul enligt den julianska kalendern. Det är en viktig juldag och firas till minne av de tre vise männen som följde en stjärna till Betlehem, där Jesus föddes. I den ortodoxa kyrkan firas theofania till minne av Jesu dop.
– Martin Luther Kings dag i USA.


Tisdag 20 januari


Onsdag 21 januari
– Kramens dag – På kramens dag ska man passa på att ge så många kramar som möjligt. Kramar betyder mycket för vårt välbefinnande, kroppens endorfiner ökar genom kroppskontakt och endorfiner gör oss glada. Så en kram kan faktiskt vara rena hälsokuren!
– Fadimedagen GAPF, riksorganisationen Glöm aldrig Pela och Fadime


Torsdag 22 januari


Fredag 23 januari


Lördag 24 januari
– Alasitas – festen till Inkaguden Ekkekkos ära (Bolivia) – firas i tre veckor. Populär festival till överflödets och rikedomens gud. Fira dagen med den populära rätten Plato Paceño från La Paz och het boliviansk salsa, Llajwa eller Llajua.
– Vasant Panchami, eller Saraswati Puja, eller Basant Panchami, guden Shivas natt. Detta är en populär indisk festival där man ber till Sarasvati, kunskapens, konstens och musikens gudinna. Firandet markerar början av våren och de flesta som firar bär gula kläder, som symboliserar både andlighet och färgen på grödor som börjar gro. Fira med Kheer – indisk rispudding med kardemumma och saffran.


Söndag 25 januari


Måndag 26 januari
 Australiens nationaldag, firas till minne av att brittiska båtar år 1788 anlände till Sydney Cove. Lammstek och sedan pavlova är en kombination god som någon för den som vill fira Australiens nationaldag.
 Indiens nationaldag – en av två firas den 26 januari för att Indiens nya grundlag antogs det datumet 1950. Den andra firar självständigheten från Storbritannien den 15 augusti. Indien har ingen officiell nationalrätt. Vi har valt en egen favorit – kyckling tikka masala. Tikka betyder bit och masala är den typiska indiska kryddbandningen garam masala. Som efterrätt kan man till exempel göra Kulfi, indisk glass med pistagemandel.


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *