Lammstek – Australiens nationalrätt

I en undersökning som ett av Australiens största mediebolag, News Corp Australia, genomförde för några år sedan på sin hemsida röstades lammstek fram som Australiens nationalrätt. På andra och tredje plats i omröstningen kom köttpaj och grillad korv med bröd. Som efterrätt äts gärna pavlova.

Lammstek och sedan pavlova är en kombination god som någon för den som vill fira Australiens nationaldag den 26 januari. För många år sedan klippte jag ut det här receptet ur tidningen Buffé och har gjort det ett antal gånger.

lammstek, gratisbild my taste

Lammstek
Foto My taste

Lammstek med rosmarin

Detta behövs för 6 personer:
Cirka 1 kg benfri lammstek
2 tsk färsk eller torkad rosmarin
1 vitlöksklyfta
½ citron
smör

Sås:
3 dl lättcrème fraiche
2 msk koncentrerad kalvfond
1 tsk rosmarin
cirka 1 dl steksky
salt
svartpeppar

Gör så här:
1. Ta bort eventuellt nät från köttet och vik ut det och krydda det runt om med en tesked salt, 2 kryddmått peppar och rosmarin.
2. Skala och hacka vitlöken. Finriv skalet på citronen. Strö det över stekens insida och vik ihop den. Fäst med några tandpetare.
3. Bryn köttet på alla sidor i smör i en stekpanna. Lägg över i en ugnssäker form och stick i en köttermometer.
4. Vispa ihop crème fraichen, fond, rosmarin och ett kryddmått peppar i en kastrull. Låt såsen koka upp.
Hit går det bra att förbereda.
5. Sätt ugnen på 125 grader. Stek köttet i ugnen tills innertemperaturen är 55-60 grader. Det tar cirka en timme. Tag ut köttet och låt det vila i folie i cirka tio minuter.
6. Häll skyn i såsen och låt den koka i några minuter. Smaka eventuellt av med salt.
7. Skär köttet i skivor och servera med sås och gärna klyftpotatis som också kan stekas i ugnen i cirka en halvtimme.

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *