Pizzan fyller (minst) 50 år i Sverige i år

Nyårsdagen är det den internationella pizzadagen. I år är det 50 år sedan pizzan introducerades för det svenska folket i tv – det var Hatte Furuhagen, tv-producent och underhållare, historiker och författare, som kvällen före julafton 1965 gjorde det i ett uppesittarprogram kallat ”Medan andra pyntar”. 

Hatte Furuhagen

Hatte Furuhagen

– Det var inga stora pizzor utan små portionspizzor, berättade Hatte Furuhagen för Borås tidning 2008 i samband med att det då var 40 år sedan pizzan första gången serverades på restaurang Östergök i Stockholm. Det var revolutionsåret 1968, och den legendariske krögaren Bengt Wedholm började servera pizzor på sin restaurang nära Karlaplan. Det finns även de som minns att det serverades pizza i Sverige redan 1947. Platsen var Västerås och restaurangen hette Sjöhagen. Bakgrunden var sannolikt att där fanns många italienska invandrade gästarbetare på Asea.

– Jag bakade pizzorna i programmet tillsammans med Tage Danielsson medan vi sjöng en låt som handlar om Wiener Sängerknaben. Vi skrev sången 1953 till en studentrevy som hette Loppan, berättade han vidare.

Hatte Furuhagen studerade arkeologi i på Medelhavsinstituet i Rom i mitten av 1950-talet.
– Föreståndaren på institutet hade en kokerska som gjorde underbara små pizzor med sardeller, tomatröra och oregano. De passade väldigt bra till en drink, berättade Hatte Furuhagen i en intervju för Christian Dahlgren på Östgöta Correspondenten (www.corren.se) 2008.

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

Pizza Sardenaira

I tv-programmet berättar Hatte Furuhagen att man kan göra stora pizzor eller små. Kanske kan detta recept på Sardenaira, en traditionell pizza i Ligurien i norra Italien, i all anspråkslöshet påminna om dessa. Sardenaira är stor och mjuk toppad med en lätt men välsmakande tomat och ansjovissås. Perfekt som tilltugg eller i en buffé. Här delar Anki Nordén Latella med sig av sitt recept på Sardenaira.

När Hatte Furuhagen bakade pizza i svensk tv var denna exotiska italienska maträtt praktiskt taget okänd i Sverige. Men i Italien har de lagats i minst ett par tusen år. Det har utgrävningar i den romerska staden Pompeji visat. År 79 e Kr begravdes Pompeji och området runtomkring under flera meter tjockt lager av aska och pimpsten efter att vulkanen Vesuvius fått ett kraftigt utbrott. På den tiden kunde staden inte grävas fram och byggas upp igen, så den föll i glömska. I mitten av 1700-talet hittades den igen och arkeologer började gräva ut dem.

Än i dag pågår arkeologiska arbeten där.  Arkeologerna hittade bland annat lämningar av de maträtter som människorna där brukade äta. Hatte Furuhagen berättade om Pompeji i några barnprogram i slutet av 1970-talet.

– Jag bakade pizza i TV även 1979 när jag gjorde några barnprogram om Pompeji. Jag bakade pizzan i en riktig stenugn i en by som låg i närheten. Gumman som ägde stället skrattade gott åt mina klumpiga försök, har han berättat.

Källor:
www.bt.se
www.corren.se
http://www.oppetarkiv.se/video/2539104/medan-andra-pyntar
http://sv.wikipedia.org/wiki/Pompeji

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *