Hur många nyår firas det i världen?

Enligt den gregorianska kalendern, som används i västerlandet, firas nyåret som bekant på kvällen den 31 december och under natten till den 1 januari. Men det finns många fler nyår i världen – nästan varje månad infaller ett nyår. Nyår är en traditionell högtid som firas runt om i världen för att fira att en ny tid börjar. Eftersom människor runt om i världen följer olika kalendrar firar inte alla nyår samtidigt. Kultursmakarna har gjort en översikt – med fler än 20 möjligheter att fira nyår.

2015 är det getens år. Foto: Caroline Maino

2015 är det getens år, närmare bestämt 19 februari 2015 – 7 februari 2016:
Foto: Caroline Maino

Högtider brukar firas i samband med brytningstider, till exempel när solen vänder i midvintertid och det blir ljusare – runt jul alltså – eller när solen står som högst – vid midsommar, eller vid vår- och höstdagjämningar. En del nyår har religiös anknytning, andra firas mot bakgrund av årstidernas rytm, till exempel för att välkomna våren med fest och en del är anknutna till mån- eller solkalendrar. Ofta firas nyår med stora festivaler som pågår i flera dagar.

Kultursmakarna har sammanställt ett stort antal nyår. Fast vi har säkert inte den kompletta listan – tipsa oss gärna om fler nyår. Berätta till exempel med ett mejl till info@kultursmakarna.se eller i kommentarsfältet nedan.  En sak är säker – många nyår finns det! Här följer en liten överblick över alla möjligheter vi har att fira nyår under året.

• Först ut är Japan med Shogatsu – japanskt nyår. Det japanska nyåret firas i tre dagar med början 1 januari. Många japaner besöker tempel och andra religiösa platser under nyårsdagarna för att be om lycka inför det nya året. Eftersom nyåret innebär en fullständig nystart blir årets första soluppgång viktig, liksom det första skrattet och drömmen. Fjolårets sorger och bekymmer kan man lägga bakom sig genom en glömskefest.
• Berbiskt nyår – Yennayer – firas 12 januari eller av en del den 14 januari.
• 13 januari firas Nyårsafton av huvudsakligen grekisk- och rysk-ortodoxa länder som går efter den julianska kalendern.
• Vårfestivalen – det kinesiska nyåret infaller vid en nymåne mellan 20 januari och 19 februari. Det är tradition att man skall fira nyåret tillsammans med sin familj, varför det är den helg med flest inrikesresor inom Kina under året. 19 februari 2015 blir det getens år.
Tu bi-shevat – trädens nyår – firas av judar i januari eller februari. Dagen markerar att de första träden väcks ur sin vintervila och börjar blomma i Israel. Många judar firar genom att äta av de sju frukter som enligt Thoran var basvaror i Israel: dadlar, granatäpple, vete, korn, fikon, oliver och druvor.
• Mahayanabuddhistiskt nyår firas vid den första fullmånen i januari. Detta nyår firas främst i Kina, Korea, Japan och Vietnam och firas oftast i tre dagar men det varierar i olika länder. När det buddhistiska nyåret firas beror på ursprungslandet eller etnisk bakgrund av folket. Till exempel firar kineser, koreaner och vietnameser nyår i slutet av januari eller början av februari enligt månkalendern, medan tibetaner brukar fira en månad senare
• Antikens Rom  firade nyår den 1 mars
• Den 14 mars firas det sikhiska nyåret. Den sikhiska tideräkningen utgår från grundaren Guru Nanaks födelse. När den gregorianska kalendern visar 2015 blir det år 547 för sikherna.
• Nouruz eller Newroz firas omkring den 21 mars. Det är de iransktalande folken, såsom perser, vissa afghanska folk, kurder, tadzjiker, zoroaster med flera, som firar nyår vid vårdagjämningen. Eftersom man firar Nouruz vid solens exakta position vid vårdagjämningen, kan nyåret inträffa 20, 21 eller 22 mars.
• 22 mars Chaitra (Indien) – ett av flera hinduiska nyår
• 1 april firar det Assyriska folket sin nyårsdag, kallad Kha-b-Nisan,. Firandet pågår i flera dagar och inkluderar Assyrisk mat, sång och dans. Det är väldigt vanligt att folk bär Assyriska nationaldräkter under firandets dagar, denna dräkt är oftast färgglad och inkluderar en manlig och kvinnlig huvudbonad med fjädrar.
• Yazidiskt nyår – infaller första onsdagen i april.
• 13-15 april firas det thailändska nyåret, Songkran. Nyårsfesten infaller strax före regnperioden och enligt traditionen firas det med stora vänskapliga vattenkrig på gator och torg. Man slänger stora mängder vatten på varandra för att möta det nya året ren och lycklig. Ibland är vattnet blandat med talk och att få vitfärgat vatten på sig betyder lycka. Den man har blött ner önskar man ”Sawatdee pee mai” – gott nytt år!
• 14 april Vaisakhi – solens nyår – ett till av flera hinduiska nyår, firas även av sikher.
• I Theravadabuddhistiska länder som Sri Lanka, Thailand, Burma, Kambodja och Laos firas nyår i tre dagar från den första fullmånen i april.
• 21 juni Willakuti – aymarafolks nyår som firar vintersolståndet på södra halvklotet och därmed solens återkomst i Bolivia, Chile och södra Peru.
• 24 juni infaller Inti Raymi – det andinska nyåret, en solfest i Latinamerika. Det är en midvinterfest från inkatiden.
• 11 eller 12 september Enkutatesh – etiopiskt nyår
• 11 eller 12 september Nayrouz – det koptiska nyåret. Det firas den första dagen i månaden Thoout. Vid skottår firar Kopterna nyåret den 12 september. Det firas för att påminna sig själv om vad martyrerna fått utstå för att bevara och hålla den kristna tron stark och levande.
• Rosh hashana – det judiska nyåret – infaller alltid på hösten (första och andra dagen i månaden Tishri i den judiska kalendern) och inleder tio dagar av botgöring och eftertanke, följt av försoningsdagen Jom Kipur. Rosh hashana kallas även åminnelsedagen eller shofarblåsningens dag. Judarna firar nyårsfesten, liksom alla andra fester, under två dagar och ännu bibehålls vid detta tillfälle en gammal ceremoni med basunskall på vädurshorn (shofar)(därav namnet basunfesten).
• Al-hijra – det muslimska nyåret infaller på hösten. 2015 börjar  Al-Hijra eller Muharram onsdag, den 14 oktober och fortsätter under 29 dagar fram till onsdag, den 11 november. I Nordamerika börjar högtiden en dag senare, den 15 oktober. Enligt den muslimska kalendern börjar högtider vid solnedgången dagen före, vilket innebär att praktiserande muslimer börjar fira Al-Hijra vid solnedgången den 13 oktober.
• 31 oktober Samhain – wiccanska nyåret. Det är en ursprungligen keltisk skördefest då man firade sommarens slut. Den ses ofta som det keltiska nyåret. I dag firas halloween på samma dag som samhain. Allhelgonadagen, som är en kristen högtid liknar samhain och infaller 1 november.
• Diwali – hinduiskt nyår och ljusfestival firas på hösten. 2015 börjar firandet onsdag 11 november och håller på I fem dagar till söndag 15 november.
• Jainister firar nyår på den första dagen i månaden efter Diwali.
• Sist men inte minst natten mellan 31 december och 1 januari firar västvärlden nyår.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *