Hummerpremiär och annat att fira till 29 september

På måndag 22 september är det hummerpremiär i Sverige. Dagen efter är det höstdagjämning. Dessutom kan vi den närmsta tiden fira sju nationaldagar, det judiska nyåret Rosh Hashana, både skolmjölkens och messmörets dag, den hinduiska högtiden Navaratri, flera FN-dagar och mycket annat.

Svensk hummer Foto: Caroline Maino

Svensk hummer
Foto: Caroline Maino

Under veckan som gått har vi bland annat berättat att den internationella ozondagen kan fira att kampen mot utsläpp av ozonförstörande gaser har varit lyckosam, att mycket salt kan vara extra riskabelt för rökare samt om messmöret som har sin temadag 19 september.

Tävlingen om boken Min älsklings mat avslutades i veckan – och nu börjar redaktionens arbete med att välja ut en värdig vinnare.

I ”Vår kalender” uppmärksammar vi kultur och mat som hänger ihop med traditioner och högtider världen över. En del berättar vi mer om och publicerar recept till. Den närmaste tiden noterar vi:

 

Fredag 19 september
 Saint Kitts och Nevis nationaldag, firar självständighet från Storbritannien 1983.
– Messmörets dag – då kan Renskavsgryta med messmör och kantareller passa bra. 


Lördag 20 september


Söndag 21 september
 Armeniens nationaldag, firar självständighet från Sovjetunionen 1991.
 Belizes nationaldag, firar självständighet från Storbritannien 1981.
 Maltas nationaldag, firar självständighet från Storbritannien 1964.
– Internationella fredsdagen 


Måndag 22 september
 Malis nationaldag, firar självständighet från Frankrike 1960.
– Hummerpremiären i Sverige – gör Leif Mannerströms hummersoppa för att fira dagen.


Tisdag 23 September
 Saudiarabiens nationaldag, firar att kungariket enandes 1932.
– Höstdagjämning – vid dagjämningarna är dag och natt ungefär lika långa på hela jorden. Efter höstdagjämningen blir dagen kortare på norra halvklotet än på södra halvklotet, och tvärtom vid vårdagjämningen.


Onsdag 24 September
 Guinea-Bissaus nationaldag, firar självständighet från Portugal 1973.
– Skolmjölkens dag – Gör en milkshake som mellis eller återhämtningsdryck efter träningen.


Torsdag 25 September
– Navaratri – de Nio nätterna (hinduer) 25 september – 3 oktober. Under nio dygn hyllas gudinnan i olika gestalter. Först hyllas hon som Durga, därefter som Lakshmi och till sist som Sarasvati. Var och en hyllas under tre dagar. Firandet symboliserar människans väg mot upplysning och befrielse, berättar Multireligiösa almanackan.
– Rosh Hashana, judiska nyåret. Rosh Hashana betyder årets huvud och är början på en tio dagar lång period av botgöring och reflektion. Under nyårsfirandet äter man äpple doppat i honung som symboliserar ett sött och välsignat nytt år. I år blir det år 5775, berättar Multireligiösa almanackan. Det traditionella  vetebrödet challe hör till firandet, liksom Gefillte fish med chrein som förrätt.


Fredag 26 September
Janssons-dagen
– Internationella hjärtdagen (WHO). Dagen instiftades 2000 med syfte att uppmärksamma det faktum att hjärt- och kärlsjukdomar är världens ledande dödsorsak. Här förmedlar vi ett hjärtnyttigt recept publicerat i en tidning Hjärt Lungfonden gav ut tidigare på en god och värmande rödbetssoppa med chèvre-gratinerat bröd.
– Europeiska språkdagen


Lördag 27 September
– Världsturismdagen (UNWTO)
– Heliga korsets upphöjelse (ortodox). En dag tillägnad korset som var själva instrumentet för frälsningen. Enligt legenden grävdes korset fram på Golgata av Sankta Helena år 326. (Se även 14 september)


Söndag 28 September
–  Internationella rabiesdagen (WHO)


Måndag 29 September
– Kaffets Dag
– Resandefolkets högtidsdag. Här är ett recept på Köttsoppa från norr för den som vill fira med riktig resandemat.
– Ärkeänglarna Mikael, Gabriel och Rafaels dag (katolsk). Alla tre änglarna hyllas på den traditionella Mikaelsdagen. Mikael kämpade enligt katolicismen mot Satan och är mänsklighetens beskyddare. I delar av Sverige är dagen känd som Mickelsmäss, berättar Multireligiösa almanackan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *