Knytis med Kultursmakarna – en festival i smaker

Fr v Mi, Florence, Ester, Carin och Jenny Foto: Lena Ahlström

Fr v Mi, Florence, Ester, Carin och Jenny
Foto: Lena Ahlström

Fullt ös på samtalen och glada miner när Kultursmakarna ordnade en internationell matträff i samarbete med Internationella Bekantskaper. 25 personer med rötter i elva länder träffades för ett knytkalas på Södermalm i Stockholm.

Det var rysk sill under päls, tyska kartoffelpuffer med äppelmos, kinesiska dumplings, litauiska pannkakor, grön japansk tekaka, brödpaj från Moldavien, svensk matjessill och mycket mer.

Fr v Navid, Arthur och Laura

Fr v Navid, Arthur och Laura

– Det var jätteroligt att prata med de andra gästerna och höra om deras intressen, berättar Anna 14 år från Stockholm som pratade med Navid från Iran, Laura från Litauen och hennes pojkvän Arthur.

– Min favoriträtt var Kartoffelpuffer från Tyskland. Det var många annorlunda smaker som jag inte provat tidigare. Men det var kul att testa, fortsätter Anna.

Fantastiskt roligt att vi kunde samla så många och testa så många smaker. Vi äter har kul och tränar svenska språket.

Maträtter från några av de 11 länderna Foto: Lena Ahlström

Maträtter från några av de 11 länderna
Foto: Lena Ahlström

– Det var roligt att smaka så många olika rätter. Min favorit var brödpajerna från Moldavien, säger Victor¨14 år från Stockholm med polska rötter.

Laura från Litauen hade lagat litauiska pannkakor till Kultursmakarnas knytkalas. Här är receptet.

– Det är inte alltid lätt att få bra flyt på en fest eller tillställning med människor man tidigare inte träffat eller ens om man känner varandra, men Kultursmakarna kastar sig ut i det okända och bjuder in människor med erfarenheter från hela världen, säger Kultursmakarnas Helene Götberg.

Fr v Jana, Thomas, Marya, Ada, Pia och Diana Foto: Lena Ahlström

Fr v Jana, Thomas, Marya, Ada och Pia
Foto: Lena Ahlström

– Det kunde ha blivit kaos, men istället blir det en festival av smaker, och visst blir det rörigt, men inte värre än att man klarar av det, det blir väldigt roligt också. Denna gång fick vi testa smaker från världens alla hörn, allt var spännande, men det som jag tyckte var allra roligaste att testa var den japanska gröna tekakan, rätten från USA och de tyska potatispannkakorna, men jag skulle inte velat missa något annat heller.

– Vid dessa möten får jag alltid lära mig nytt, vilket gör att jag känner att jag växer som människa, vid ett av borden där vi satt pratade vi om hur det är i Kina och i Japan. Att det är lika dyrt att skaffa barn i Japan som att skaffa ett hus, vilket gör att människor inte har råd. Vi följde även trådar om USA och Iran.

Florence Wetzel från Colorado, USA Foto: Lena Ahlström

Florence Wetzel från Colorado, USA
Foto: Lena Ahlström

Florence Wetzel från USA var en av deltagarna. Hon besöker Sverige flera gånger om året efter att ha blivit inspirerad av Stieg Larssons böcker. Hon är författare och slutför just nu en deckare. Florence lär sig svenska och åker till Sverige tre gånger om året då hon stannar i en månad i taget. Då passar hon på att träna sin svenska. Denna gång på Kultursmakarnas knytkalas. Väl tillbaka i USA fortsätter Florence plugga svenska på distans.

– Det var en jättetrevlig kväll! Vilken bra idé att knyta ihop människor genom mat. Jag träffade nya personer och såg också flera bekanta från språkkaféerna som arrangeras av Internationella Bekantskaper. Och jag åt jättegod mat!

”Ännu trevligare än förra gången” och ”Hoppas att ni ordnar nya träffar snart igen”, var ett par kommentarer som upprepades från våra gäster under kvällen.

Kultursmakarna lovar komma igen med nya aktiviteter under hösten.

…………………………..

Vi som jobbar med Kultursmakarna är övertygade om att ett lyckat och ekonomiskt framgångsrikt samhälle bygger på mångfald och att folk kommer överens. Då blir mångfalden en styrka och inte en svaghet. Detta vill vi bidra till. Vi bygger broar mellan människor från olika kulturer med hjälp av grytorna. Vår kalender är basen när vi dukar upp det mångkulturella matåret.

Kultursmakarna är en religiöst och politiskt oberoende ideell förening. Om du vill stödja vårt arbete är du välkommen att bli medlem, sponsor eller bara ge ett bidrag. 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *