Högtider att uppmärksamma från 5 till 15 juni

I dag är det Danmarks dag och i morgon Sveriges. I år är det tio år sedan Sveriges nationaldag blev officiell helgdag. Förutom dessa två finns ytterligare åtta nationaldagar att uppmärksamma de närmsta tio dagarna. Dessutom är det världsmiljödagen och världshavens dag och flera matrelaterade temadagar bland annat.

Svenska flaggan är i topp den 6 juni. Foto: Caroline Maino

Svenska flaggan är i topp den 6 juni.
Foto: Caroline Maino

I veckan som gått har vi berättat om historien om hur firandet av mors dag började för över 100 år sedan, förmedlat ett recept på yoghurtmousse med rosenbladsmarmelad till mor. Vi har också berättat om Mjölkens dag och tipsat om smoothie med hallon och banan. Italiens nationaldag förlängde helgen   och i den artikeln tipsade vi om italiensk Pasta al Pomodore – pasta med tomatsås samt en pizza från Ligurien..

I ”Vår kalender” uppmärksammar vi kultur och mat som hänger ihop med traditioner och högtider världen över. En del berättar vi mer om och publicerar recept till. Den närmaste tiden noterar vi:

Fredag 5 juni
Danmark – Grundlagsdagen, firar att landet skrev sin första grundlag 5 juni 1849. Visst tänker man på danska smörrebröd när man vill  hitta något smaskigt som kan representera denna dag? 2014 lät danska Fødevaremininsteriet danska användare utse landets nationalrätt på sociala medier. Många väntade sig att valet skulle bli smörrebröd – men efter att fler än 60.000 personer röstat visade sig vinnaren i stället vara en annan dansk klassiker: stekt fläsk med potatis och persiljesås.
– Världsmiljödagen (FN)* Detta är en av de viktigaste FN-dagarna. Med tanke på den globala uppvärmningen måste alla ta sitt ansvar. Det finns mycket vi kan göra. Att själva leva miljövänligt är förstås bra, men minst lika viktigt är att ställa hårdare krav på världens makthavare skriver Mångkulturella almanackan.


Lördag 6 juni
 Sveriges nationaldag*, även svenska flaggans dag. Firar att Gustav Vasa valdes till kung 1523. Sverige har ingen officiell nationalrätt, men vid sidan av till exempel smörgåsbord, smörgåstårta, surströmming, ärtsoppa och kroppkakor ligger väl ändå köttbullarna bra till.
– Dagen D* – Den 6 juni 1944 landsteg de allierade med 160 000 soldater i Normandie och britter, amerikaner och kanadensare startade sitt anfall mot Tyskland.
Fruktens dag* – fira dagen med en Kokospannacotta med fräsch fruktsallad eller kanske grapefruktsallad med avocado eller helt enkelt en frukt.
– Färskpotatisens dag*
Sillens dag– Efterfrågan på utflyktsmat i Emelies sommaröppna lanthandel i Sanden på Norra Finnö i Östergötlands skärgård är stor och Emelie lägger in sill, steker kycklingar och revbensspjäll, gör olika typer av röror samt hänger biffkött till grillen. Här är hennes recept på inlagd sill.
– Fête des voisins – grannfesten i Quebec Kanada


Söndag 7 juni


Måndag 8 juni
Världshavens dag (FN)* – Denna dag kanske det passar att bjuda på en fiskrätt. Den Norska Ambassaden i Stockholm publicerar varje vecka en ny fiskrätt. Här är bara i välja och vraka.
– Fars dag*, Belgien, Österrike


Tisdag 9 juni
Åland – firar att öriket blev autonom region till Finland 1921*. Denna dag kommer Ålandspannkakan med sviskonkompott och grädde säkerligen att serveras på många håll på Åland.


Onsdag 10 juni
Portugals nationaldag*


Torsdag 11 juni


Fredag 12 juni
Filippinernas nationaldag*
Rysslands nationaldag*. Blinier är ryska boveteplättar och en av de rätter som är mest synonym med det ryska köket. Borsjtj – den ryska rödbetssoppan – är nyttig och god.
– Världsdagen mot barnarbete (ILO)*
– Jesu heliga hjärtas dag (katoliker). Denna högtid firas tredje fredagen efter pingst. Hjärtat symboliserar Jesus kärlek till människosläktet och är därmed även en påminnelse om Guds barmhärtighet, eftersom Jesus är både Gud och människa.


Lördag 13 juni
 
Pitcairnöarna (firar andra lördagen i juni)
 Storbritannien – firar drottningens officiella födelsedag andra lördagen i juni (saknar officiell nationaldag). Fira med Roastbeef med Yorkshirepudding – Englands nationalrätt – om du vill.

  Sankta Helena (firar andra lördagen i juni)


Söndag 14 juni
Falklandsöarna* – firar befrielsedag
– Mors dag i Luxemburg (firar andra söndagen i juni)


Måndag 15 juni
– Fars dag i Afghanistan, Chile, Etiopien, Turkiet med flera länder.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *