Högtider att uppmärksamma från 9 till 19 juni

Skolavslutningar, studentfiranden och examenstider finns i mångas kalendrar dessa tider. Nio länder har nationaldag de närmsta tio dagarna. I dag fredag kan du fira Åland med Ålandspannkakan med sviskonkompott och en klick grädde. I morgon kan du fira Portugals nationaldag med – Bacalhau är Portugals nationalrätt, gjord på kabeljo eller torkad torsk. På tisdag när det är Rysslands nationaldag kan du uppmärksamma det med Borsjtj – rödbetssoppan – som är nyttig och god. Ursprunget för borsjtj är Kievrus – det medeltida Kievriket i det som idag är Ukraina. Rätten har sitt ursprung någon gång under perioden från 400- till 800-talet. Borsjtj blev den mest populära maträtten i nuvarande Ukraina under 1500-talet. De första skriftliga omdömena om borsjtj hittar man på en berättelse om huvudstaden Kiev år 1584, berättar Wikipedia. Några matrelaterade temadagar finns också i kalendern, liksom några religiösa högtider. Kika gärna i ”Vår kalender” och låt dig inspireras av ännu fler högtider att uppmärksamma.

Filippinsk rissoppa (Arroz Caldo) Foto: Luv4food

I  ”Vår kalender” uppmärksammar vi kultur och mat som hänger ihop med traditioner och högtider världen över. En del berättar vi mer om och publicerar recept till. Den närmaste tiden noterar vi:

Fredag 9 juni
Åland – firar att öriket blev autonom region till Finland 1921*. Denna dag kommer Ålandspannkakan med sviskonkompott och grädde säkerligen att serveras på många håll på Åland.


Lördag 10 juni
Portugals nationaldag* – Bacalhau är Portugals nationalrätt, gjord på kabeljo eller torkad torsk. Pröva gärna detta recept.
Sankta Helena (firar andra lördagen i juni)
Pitcairnöarna (firar andra lördagen i juni)


Söndag 11 juni
– Fars dag i Belgien, Österrike (firas andra söndagen i juni).
Mors dag i Luxemburg (firar andra söndagen i juni).
– Alla helgons dag (ortodoxa).  Inom de ortodoxa kyrkorna sker firandet inte på hösten utan första söndagen efter pingst.


Måndag 12 juni
Filippinernas nationaldag* – Filippinerna firar sin självständighet från Spanien. Kanske en Aroz Caldo (filippinsk rissoppa) kan passa denna dag?
Rysslands nationaldag* – Blinier är ryska boveteplättar och en av de rätter som är mest synonym med det ryska köket. Borsjtj – rödbetssoppan – är nyttig och god.
– Världsdagen mot barnarbete (FN/ILO)*


Tisdag 13 juni


Onsdag 14 juni
Falklandsöarna* – firar befrielsedag. Gör gärna en skaldjurssallad med sting till förrätt denna dag. Rätten är en crossover av brittiska, spanska och sydamerikanska köket.


Torsdag 15 juni


Fredag 16 juni
Guru Arjans martyrdag (sikher). Guru Arjan, den femte gurun, torterades till döds för sin tros skull. För att minnas hans lidande och hans budskap om tolerans bjuds alla människor, oberoende av tro eller hudfärg, på svalkande dryck. Många sikhiska läkare utför gratis hälsoundersökningar den dagen berättar Multireligiösa almanackan. Kachi Lassi är en härligt uppfriskande dryck med bara tre ingredienser som sikherna gärna bjuder medmänniskor på denna dag.
– Jesu heliga hjärtas dag (katoliker). Denna högtid firas tredje fredagen efter pingst. Hjärtat symboliserar Jesus kärlek till människosläktet och är därmed även en påminnelse om Guds barmhärtighet, eftersom Jesus är både Gud och människa.


Lördag 17 juni
Islands nationaldag* – firar självständighet från Danmark 1944. På Island äter man naturligt nog ofta fisk. Varför inte grilla långarygg på Islands självständighetsdag den 17 juni? Eller kanske lammsoppa?
– Världsdagen för bekämpning av ökenutbredning och torka (FN)*. En sandkaka som smälter på tungan kan passa för att uppmärksamma dagen.


Söndag 18 juni
Seychellernas nationaldag* – firar självständighet från Storbritannien 1976.
– Internationella picknickdagen*. Frukt, vattenmelon skuren i kuber, ostar och gott bröd är käkigt på picknick – och krabbelurer och urgoda rullar med rökt lax och selleri, kanske även en hallon- och banansmothie och varför inte göra en Quiche Lorraine.
– Internationella sushidagen*. 
– Internationella dagen för hållbar gastronomi* (FN-dag).
– Fars dag – i över 50 länder, bland andra Afghanistan, Chile, Etiopien, Turkiet, Frankrike, Japan, Nederländerna, USA, Storbritannien och Malta firas fars dag den tredje söndagen i juni.


Måndag 19 juni
– Fars dag (Chile)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *