Nu firar tre världsreligioner stora högtider samtidigt – muslimerna har inlett Fastemånaden Ramadan, de kristna firar Påsken som firar livet och gamla traditioner och Pesach när judarna firar minnet av hur Moses, cirka 1 200 före vår tidräkning, ledde sitt folk ut ur Egypten, genom Sinaiöknen och fram till Palestina. Många mattraditioner ingår förstås – till exempel ett recept på Sambossa som Tasteline tipsar om till ramadan, ägghalvor med wasabirom och stenbitsrom till förrätt och Maries lammköttbullar i mustig tomatsås till varmrätt samt en svalkande hemmagjord mangoglass till Påsk samt recept på Matze-kneidl till Pesach. Och här recept på Charoset. Recept på Sylvias nötkaka hittar du här.Recept på challe – det traditionella judiska helgbrödet – finns här. Ett par nyår samt tre länders nationaldagar plus ännu fler religiösa och profana högtider finns också att uppmärksamma. Kika gärna i ”Vår kalender” och låta dig inspireras av ännu fler högtider att uppmärksamma.
I ”Vår kalender” uppmärksammar vi kultur och mat som hänger ihop med traditioner och högtider världen över. En del berättar vi mer om och publicerar recept till. Den närmaste tiden noterar vi:
Fredag 15 april
– Världens konstdag – (World Art Day)* är en internationell temadag 15 april för att uppmärksamma konsten (måleri, skulptur, arkitektur, poesi, musik) och öka medvetenheten om konsten i världen. Dagen hölls första gången 2012. Datumet 15 april valdes för att hedra Leonardo da Vinci som levde 15 april 1452 – 2 maj 1519. Sammanhållande för dagen är International Association of Art.
– Pohela Boishaki – bengaliskt nyår*. Det firas av bengaler oberoende av religion den 14 april som helgdag i Bangladesh och den 14 eller 15 april i de indiska delstaterna Västbengalen, Tripura och delar av Assam.
– Långfredag, (katoliker, protestanter). En dag av sorg och stillhet då kristna minns Jesus lidande och att han dog på korset för människornas skull. Ortodoxa fastar. Till förrätt på Långfredagen föreslår vi en av vårens verkliga höjdpunkter, vit sparris med rört smör. För den som vill hålla på gamla traditioner att inte äta kött just på Långfredagen föreslår vi Inkokt lax med inlagd gurka och dillmajonnäs. Efter den nyttiga rätten tycker vi att man har all rätt att unna sig en marängtårta från Karins kök till kaffet.
Lördag 16 april
– Världsröstdagen*, en världsomspännande manifestation för att visa hur viktig rösten är. Rösten är vårt viktigaste instrument för kommunikation. Över hela världen anordnas många hundra röstevenemang, föreläsningar, konserter, workshops. Så också i Sverige sedan 2013. Läs mer här. Fira dagen med en radiokaka – vi förmedlar receptet.
– Theravadabuddhistiskt nyår, Sri Lanka, Thailand. Firas i tre dagar i samband med den första fullmånen i april. Här förmedlar vi ett vegetariskt recept på Daal, indisk gryta med röda linser.
– Hanuman Jayanti – firar apgudens födelse, (hinduer). Kultursmakarna föreslår kikärtsgryta och gult kryddat ris som varmrätt denna dag.
– Erev Pesach (judar) (inleds i solnedgången) – Pesach är en av de stora judiska högtiderna och ursprunget till den kristna Påsken. Då firar judarna minnet av hur Moses, cirka 1 200 före vår tidräkning, ledde sitt folk ut ur Egypten, genom Sinaiöknen och fram till Palestina. Här förmedlar vi recept på Matze-kneidl.Och här recept på Charoset. Recept på Sylvias nötkaka hittar du här.Recept på challe – det traditionella judiska helgbrödet – finns här.
– Påskafton, (katoliker, protestanter). Under påskaftonsnatten börjar förberedelserna inför påskdagen. Påskafton brukar kallas dagen mellan liv och död. För de kristna kyrkorna är påsken årets största högtid. Det var då Jesus dog för människorna och det var då han på tredje dagen uppstod från de döda. Andris Zvejnieks med rötter i Lettland har vuxit upp med den ryska desserten Pasha på påsk. På påskaftonen äter många ägghalvor, lax och sill till förrätt och lammstek till varmrätt. Här tipsar vi om en variant på en måltid med lite extra sting i; ägghalvor med wasabirom och stenbitsrom till förrätt och Maries lammköttbullar i mustig tomatsås till varmrätt. Efteråt kan en svalkande hemmagjord mangoglass vara en bra avslutning.
Söndag 17 april
Syriens nationaldag* – 1947 blev landet självständigt från Frankrike. I Mellanöstern äter man gärna rätter som innehåller Frike (rostat grönt vete), lite likt råris men med fastare konsistens. Frike passar till kött, fågel, fisk och skaldjur. Här väljer vi att presentera ett recept med nötkött.
Amerikanska Samoas nationaldag* – överfördes från kejsardömet Tyskland till USA 1900. Pröva en vegetarisk corned beef – en rätt i Samoa.
– Påskdagen, (katoliker, protestanter). Firandet börjar sent på påskaftonen i den mörka kyrkan, som blir ljusare och ljusare när alla närvarande tänder sina ljus. Gudstjänsten handlar om att Jesus övervinner döden och återuppstår. En mustig lammragu kanske passar att äta denna dag.
– Vårblot ska upprätthålla goda relationer. Vårblot (Samfundet Forn Sed) högtidlighåller att årshjulet nu har nått halvvägs mellan midvinter och midsommar och att sommarhalvåret börjar. Sedtrogna hyllar de livgivande krafterna och hälsar sommaren välkommen. Gudar och gudinnor bjuds in och mat och dryck offras. Ett stort vårblot arrangeras varje år av Samfundet Forn Sed vid högarna i Gamla Uppsala. Här blir det både offerrit och picknick. Enligt svensk fornsed får gudabilder och offergåvor en central plats. Den nordiska fruktbarhetsguden får samsas med korngryn, lök, blommor, bröd, ägg och en ceremonihammare.
– Palmsöndag (ortodoxa) – inleder påskveckan. Dagen firas till minne av när Jesus red in i Jerusalem på en åsna. Palmsöndagen inleder stilla veckan, som avslutas med påsk, då Jesus dog på korset på Långfredagen och återuppstod på Påskdagen.
Måndag 18 april
Zimbabwes nationaldag* – firar att landet blev självständighet under namnet Zimbabwe år 1980. Sadza, en tjock majsgröt som äts tillsammans med kött eller så, rätt som äts ofta i Zimbabwe. Du kan även prova att göra papayagodis, mapopogodis.
– Annandag påsk, (katoliker, protestanter).
– Hanami – Körsbärsblommans dag i Kungsträdgården i Stockholm är inte bestämd för år 2022. Andra år firas dagen med olika japanska aktiviteter och uppträdanden, arrangeras av Japanska föreningen. Laga körsbärsblommeris – Sakura gohan – dagen till ära.
Tisdag 19 april
– Nuzul al-Qur´an (sunnimuslimer). Detta är dagen då Koranen uppenbarades. Börjar högtidlighållas vid solnedgången.
– Ridván (bahá´iér). Den tolv dagar långa Ridvánfestivalen hålls från 19 april till 1 maj år 2022 och räknas som den heligaste högtiden för bahá´ier. Vid dessa datum år 1863 lämnade Bahá’u’lláh, den bahá´iska trons grundare,Baghdad och gick in i det som i dag kallas Ridvánträdgården, som betyder paradis på arabiska. Festivalen börjar vid solnedgången den 13 Jalál, vilket är omkring 20 april. Ridván firas på samma sätt över hela världen – som en glad fest – och den första, nionde respektive tolfte dagen i Ridván är helgdagar då bahá’í-troende inte ska arbeta.
Onsdag 20 april
– Polkagrisens dag* – fira den med en polkagrisdessert.
Torsdag 21 april
– Sumardagurinn fyrsti (Island) – På Island inträffar den första sommardagen, Sumardagurinn fyrsti, den torsdag som infaller mellan 19 och 25 april (även om det inte brukar vara så somrigt då!). Det är en allmän helgdag, då det firas att ljungpiparen (lóan) återvänder från sin vintervistelse. Läs mer på: Första sommardagen – Wikipedia och på Islandsbloggen: I morgon firas första sommardagen.
– Skärtorsdag, (ortodoxa). Denna dag firas den heliga nattvardens instiftande. Det var den dagen Jesus åt sista måltiden med sina lärjungar. Och denna dag då Judas Iskariot förrådde Jesus så att han kunde gripas av Pontius Pilatus män. Den kristna Påsken firar livet och gamla traditioner.
Fredag 22 april
– Jordens dag* – internationella dagen för Moder Jord.
– Långfredag (ortodoxa) – En dag av sorg och stillhet då kristna minns Jesus lidande och att han dog på korset för människornas skull. Ortodoxa fastar.
Lördag 23 april
– Saint George’s Day* – firas i England, till minne av landets skyddshelgon Sankt Görans död denna dag 303. Detta är dagen för hjältar och drakar.
– Barnens dag, Nisan, Turkiet – Världsbokdagen (UNESCO) – denna dag uppmärksammar Unesco böckers, författares och upphovsrättens betydelse för att sprida idéer och kunskap och för att bidra till förståelse och tolerans mellan människor. Böcker är ett av våra allra mest effektiva verktyg för att arbeta för fattigdomsbekämpning och fredsbyggande, och målet med Världsbokdagen är att uppmuntra författare och kämpa mot analfabetism. Den 23 april är minnesdagen för flera stora författare; Shakespeare, Laxness, de la Vega med flera. ”Låt oss ta upp våra böcker och pennor. De är våra mest effektiva vapen” – Malala Yousafzai, mottagare av Nobels Fredspris 2014. På Unescos hemsida kan du läsa mer om Världsbokdagen.
– Påskafton (ortodoxa) Under påskaftonsnatten börjar förberedelserna inför påskdagen. Påskafton brukar kallas dagen mellan liv och död. På påskaftonen äter många ägghalvor, lax och sill till förrätt och lammstek till varmrätt. Här tipsar vi om en variant på måltiden med lite extra sting i; ägghalvor med wasabirom och stenbitsrom till förrätt och Maries lammköttbullar i mustig tomatsås till varmrätt. Efteråt kan en svalkande hemmagjord mangoglass vara en bra avslutning.
Söndag 24 april
– Årsdagen av folkmordet på armenier och andra kristna i Osmanska riket år 1915*.
– Pascha, påskdagen (ortodoxa) Firandet börjar sent på påskaftonen i den mörka kyrkan, som blir ljusare och ljusare när alla närvarande tänder sina ljus. Gudstjänsten handlar om att Jesus övervinner döden och återuppstår.
Måndag 25 april
– Den 25 april 1945 kapitulerade Tyskland i Italien*. Dagen är en helgdag som firas på lite olika sätt beroende på hur engagerad man är i politiken. Men äter gör alla. Här tipsar vi om recept på pasta med skaldjur (pasta frutti di mare), aubergine med grönsaker och svamp (verdure ripieni) som för- respektive mellanrätt samt en chokladkaka (chocolate salami roll) som efterrätt eller till kaffet.
– Festa di San Marco * – Venedigs skyddshelgon San Marco – evangelisten Markus firas med olika festligheter. Dessutom ger venetianska män en röd rosenknopp till sin käresta – och så äter man Risi e Bisi. Läs mer om allt detta och se receptet här. – Annan dag påsk (ortodoxa)
– Annandag påsk, ”Thnahto” – de dödas vilodag, (syrisk ortodoxa). Detta är en dag för kyrkogårdsbesök. Man ber om Guds nåd för de avlidna och prästen håller korta mässor. Denna dag firas traditionellt som stor folkdag och symboliserar segern över döden. När Jesus begravdes på långfredagen besökte Han samtliga döda och ingav dem förhoppningar och barmhärtighet. Till följd av Jesus uppståndelse på påskdagen får de döda vila på annandagen som är alla dödas minnesdag. Enligt Syrisk-Ortodoxa tron får såväl de onda som de goda vila, även döda i helvetet blir befriade från sina straff just på denna dag.
– Hanami – Körsbärsblommans dag i Botaniska trädgården i Göteborg är inte bestämd för år 2022. Laga körsbärsblommeris – Sakura gohan – dagen till ära.