Gör din egen hemmagjorda Kebab

Kebab Foto: Wollschaf

Kebab
Foto: Wollschaf

Den 5 maj är det internationella kebabdagen och den 11 september är det kebabens dag. Här är en variant Kebab med köttfärs som du kan göra själv. Laga gärna till färsen dagen innan så kryddorna tränger in i färsen och det går snabbt att få maten på bordet. Receptet på kebaben har vi hittat på Tasteline. Och receptet på såserna på Recept nu.

6 personer
1 kg  köttfärs
1 msk  spiskummin malen
3 st  vitlöksklyfta
1 st  ägg
2 msk  svartpeppar grovmalen
2 msk  lökpulver eller riven lök
Servera med:
feferoni
sallad
tomat
lök
klyftpotatis
kebabsås

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 100 grader. Blanda all smaksättning med ägget i en bunke och blanda sedan i köttfärsen. Knåda gärna så färsen blir jämn.
  2. Forma köttfärsen till en jämn rulle utan håligheter, och rulla in i minst två lager ugnsfolie. Låt ändarna vara öppna så att vätska och fett kan rinna ut.
  3. Placera rullen på ett ugnsgaller med en plåt under så att vätskan rinner ner där, och ugnsbaka i 3,5 timme.
  4. Stäng av ugnen och låt rullen ligga kvar och svalna i en halvtimme, ta sedan ut den och låt den svalna (fortfarande inpackad). När den svalnat, lägg gärna i kylen över natten och karva sedan remsor med en vass kniv. Frys in om du vill!
  5. Inför servering, stek på kebaben i smör och servera med dina favorittillbehör.

Röd kebabsås
500 g krossade tomater
1 gul lök
2 msk tomatpuré
1 köttbuljongtärning
1 dl vatten
0,5 tsk svartpeppar
1 nypa socker
0,5 tsk malen spiskummin
en fint hackad pepparfrukt

Vit kebabsås
4 dl matlagningsyoghurt
0,5 dl majonäs
3 vitlöksklyftor
0,5 tsk salt

Gör så här:

Röd kebabsås: Finhacka den gula löken. Häll tomatkrosset i en kastrull och tillsätt lök, tomatpuré, vatten och buljongtärning. Koka upp och krydda med svartpeppar, socker och spiskummin. Låt koka i ca 20 minuter på svag värme. Avsluta med att ge önskad hetta med finhackad spansk peppar. Kan serveras ljummen eller kall.

Vit kebabsås: Blanda matlagningsyoghurt och majonnäs. Pressa ner vitlöken. Krydda med salt. Förvara svalt till servering

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *