Gyllene vecka i Japan börjar den 29 april

Golden week, gyllene veckan, är fyra nationella högtider på rad på sju dagar. Den veckan är en av tre stora semestertider vid sidan av nyår i januari och Obonveckan i augusti. Det är en period då många japaner passar på att vara lediga och gärna resa någonstans. images

De högtider som ingår i Golden week är:
• 29 april – Showa-dagen (Showa no hi) är den fore kejsaren Showas födelsedag. Han dog 1989.
• 3 maj – Konstitutionsdagen (Kenpo kinenbi). Denna dag 1947 började den nya konstitutionen efter Andra världskriget att genomföras.
•  4 maj – Grönskans dag (Midori no hi) firades till 2006 den 29 april i samband med förre kejsaren Showas dag. Dagen är ägnad miljön och naturen, eftersom kejsaren älskade växter och natur. Innan 4 maj utsågs till Grönskans dag var dagen en nationell högtid på grund av en lag som slår fast att en dag som infaller mellan två nationella högtidsdagar också blir en nationell högtid.
• 5 maj – Barnens dag (Kodomo no hi), Barnens dag är en mycket populär högtid för barn i Japan. Från början var detta pojkarnas dag. Det finns även flickornas dag, som firas den 3 mars. Efter andra världskriget ändrades dagen till att bli Barnens dag. Trots det finns många seder och symboler kvar från tiden då det var pojkarnas dag (Tango no Sekku). Den japanska sötsaken Kashiva mochi äts gärna denna dag. Familjer ber för hälsa och lycka i framtiden för sina söner genom att hänga upp karpbanderoller och samurajdockor. Båda dessa symboliserar styrka, makt och lycka i livet.

Under den gyllene veckan passar många japaner på att ta ledigt. En del japanska kontor och företag stänger i en vecka eller tio dagar lite beroende på hur högtiderna hamnar i kalendern och medarbetarna får ledigt. Veckan är den längsta ledighetsperioden på året för många japaner. Ytterligare två japanska högtidsperioder håller på i nästan en hel eller en hel vecka. De är Shougatsu, det japanska nyåret i januari och Obonfestivalen i augusti.

Många japaner passar på att resa under den gyllene veckan. Tåg, flygplatser, sevärdheter och utflyktsmål brukar vara överfulla. Hotellrum i turistområdena kan vara fullbokade lång tid i förväg. Populära resmål är Asien, Guam, Saipan, Hawaii, större städer på Nordamerikas västkust som Los Angeles, Seattle, San Diego, San Francisco och Vancouver. Även städer i Europa och Australien besöks av många japanska turister under dessa veckor.
Även om maj är en härlig tid för en resa till Japan ger turistsajter rådet att undvika just den gyllene veckan. Den går ju att fira hemmavid med till exempel landets inofficiella nationalrätt sushi eller annan traditionell mat som sukiyaki.

Källor:
http://www.japan-guide.com/e/e2282.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Golden_Week_(Japan)
http://gojapan.about.com/cs/japaneseholidays/a/goldenweek.htm

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *