Kungen firas med explosion av orange

Den 27 april firar Nederländerna kungens födelsedag.
– Den dagen är hela Holland orangefärgat. Allt äter man, bara det är orange, berättar Bert Noorlander som är född och uppvuxen i Holland men har bott hela sitt vuxna liv i Jönköping.

Bert Noorlander

Bert Noorlander

Fram till 2013 firades ”koninginnedag”, drottningens födelsedag den 30 april. Men efter att drottning Beatrix abdikerade 30 april 2013 till förmån för sin son Willem-Alexander har datumet flyttats till hans födelsedag.

– De flesta har ledigt och firar och dricker. Alla städer är avstängda och nästan alla går och dricker på stan. Du har väl sett en fotbollsmatch av betydelse, då är alla orangeklädda. Som nu senast under OS i Sotji, berättar Bert Noorlander.

Så här kan monarkfirare se ut i Nederländerna. Bild från Wikipedia

Så här kan monarkfirare se ut i Nederländerna.
Bild från Wikipedia

Att orange är Nederländernas nationalfärg går inte att ta miste på. Många färgar till och med håret orange när de ska fira monarkens födelsedag. Denna smått galna fäbless för färgen kallas på holländska oranjegekte.

 

Från början kom färgen från frukten apelsin som på medeltidsfranska blev orange. På 1100-talet hade ett grevskap i Rhônedalen utvecklats till ett självständigt furstendöme som på svenska och tyska kallas Oranien. ”År 1530 fördes färgen till Tyskland i och med att grevarna av Nassau-Dillenburg ärvde Oranien. De förde den vidare till Nederländerna, där Vilhelm I av Oranien ledde frihetskriget mot de

Wilhelm av Oranien

Wilhelm av Oranien

 

spanska habsburgarna från 1568 till sin död 1584.” berättar Dick Harrison, författare och professor i historia, på Historiebloggen i SvD 2012.

Nederländerna blev självständigt under detta spansk-nederländska krig 1579, men blev erkänt som självständigt först 1648.

Vilhelms ättlingar var både furstar av Oranien och ståthållare i Nederländerna. Både namnet Oranien och färgen stannade i Nederländerna. Ätten Nassau fortsatte att använda orange som symbolfärg. Med tiden blev den Hollands nationalfärg.

Ett antal orter och geografiska företeelser runt om i världen som har historiska kopplingar till Nederländera har ordet oranje i sig (Oranjefristaten, Oranjefloden, Oranjestad, etcetera).

28898_fullimage_Qday-Vondelpark-1_560x350

Gatuloppis på Kungens födelsedag

Loppmarknader arrangeras också denna monarkens födelsedag på många håll i landet. Många säljer sina använda prylar, för denna dag är det tillåtet att sälja saker på gatan utan tillstånd och utan att behöva betala skatt. Dessutom firas dagen med konserter och speciella arrangemang på offentliga platser.

För den som känner för att variera kosten från orangefärgad mat tipsar vi om att den lilla pannkakan Poffertjes hör till det traditionella köket i Nederländerna. Allt firas med dessa plättar, familjens födelsedagar liksom Konungens födelsedag den 27 april. En typisk nederländsk huvudrätt är Stamppot, en typ av pyttipanna som görs på potatismos, grönsaker och bacon eller korv.  Jordnötskakor – pindakoekjes – är också självskrivna när det är fest i Nederländerna.

Källor:
http://blog.svd.se/historia/2012/07/13/varfor-orange/
http://www.amsterdamportalen.se/mat-dryck/hollandsk-mat-dryck
http://en.wikipedia.org/wiki/Koningsdag

2 comments for “Kungen firas med explosion av orange

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *