Apguden Hanumans födelsedag firas vid fullmåne

Apguden Hanuman. I bakgrunden guden Rama med gemålen Sita, med vars öden Hanuman är förknippad. Detta skildras i eposet Ramayana. Kungakronan och spiran symboliserar kraft och mod.

Apguden Hanuman. I bakgrunden guden Rama med gemålen Sita, med vars öden Hanuman är förknippad. Detta skildras i eposet Ramayana. Kungakronan och spiran symboliserar kraft och mod.

Hinduismen har 33 miljoner gudar. Apguden Hanuman är en av de populäraste. Han var väldigt god vän med guden Rama. Så när Ramas gemål Sita blev bortrövad till Sri Lanka av ondskefulla demoner ville Hanuman hjälpa till att hämta hem henne. Han tog fart och tog ett långt skutt från Indien till Sri Lanka, där han hittade Sita och tog henne tillbaka.

När det är fullmåne i månaden Chaitra, år 2021 den 27 april, firas Hanumans födelse av miljontals människor i Indien. På många ställen i Indien ser man orangefärgade stora stenar med målade ögon. Dessa stenar föreställer Hanuman och står i tempel, prydda av blommor och doftande av rökelse.

Enligt den Indiska mytologin är han son till vinguden och är utrustad med väldig styrka och snabbhet. Det sägs att när du tillber Hanuman ger han dig mod och styrka. Hanumans skutt har gett namnet till positionen Hanumanasana som alltså är spagat.

De viktigaste gudarna är Shiva, motsatsernas gud, Vishnu som upprätthåller världen och Mahadevi som uppträder i en mängd olika gestalter.

Hinduismen räknas som den äldsta bland världsreligionerna och har sina rötter i Indiens uråldriga historia och litteratur. Hinduismen har ingen grundare utan är istället uppbyggd på ett flöde av kunskaper från många olika religioner som med tiden har bakats samman till en allsidig lära. Impulser från bland annat grekisk mytologi, persisk religion, kristendom och islam har lett till att lärans innehåll har byggts på och förändrats genom historiens gång.

Den hinduiska lärans tolerans och dynamik inför andra religioner har gjort att den med tiden överlevt både erövringar och andra rivaliserande religiösa läror.

Hinduismen är till skillnad från kristendom och islam inte en missionerande religion som eftersträvar att sprida sin tro och sanning och att omvända icke-troende. Inom hinduismen anser man att sanningen är mångfacetterad och att olika synvinklar ger olika aspekter av sanningen och därför är hinduismen tolerant mot andra religioner.

Kultursmakarna föreslår kikärtsgryta och gult kryddat ris som varmrätt denna dag.

Källor:
SO-rummet
Wikipedia

1 comment for “Apguden Hanumans födelsedag firas vid fullmåne

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *