Sydafrika högtidlighåller frihetsdagen 27 april

Frihetsdagen firas i Sydafrika den 27 april. 2024 var det 30 år sedan valen som gjorde slut på apartheidtiden genomfördes. Miljoner människor köade för att rösta i dessa de första allmänna valen i Sydafrika där människors ras inte uteslöt människor. Nelson Mandela valdes till landets första demokratiskt valda president.

Nelson Mandela Bild från Wikipedia

Nelson Mandela
Bild från Wikipedia

Frihetsdagen är en allmän helgdag och firar minnet av Sydafrikas demokratisering och det symboliska slutet på rasåtskillnadspolitiken apartheid 1994. Det markerar slutet av över 300 års kolonialism, segregation och vitt minoritetsstyre samt en ny konstitution och en ny demokratisk regering ledd av den tidigare samvetsfången Nelson Mandela.

Att dessa ickerasistiska val kunde genomföras var kulmen av åratal av kamp och en förhandlingslösning som ledde till att befrielseorganisationer inte längre var förbjudna, att politiska fångar frigavs och att landsflyktingar kunde återvända.

Miljoner sydafrikaner köade för att få rösta 1994. Bild från Wikipedia

Miljoner sydafrikaner köade för att få rösta 1994.
Bild från Wikipedia

Valen 1994 genomfördes i en lugn och festlig stämning, även om det fanns hot om politiskt våld. Miljoner människor köade i timmar under de tre dagar valet pågick för att få rösta. Av Sydafrikas 22,7 miljoner röstberättigade var det 19,7 miljoner som utnyttjade sin rösträtt det året. Nelson Mandelas parti, ANC, vann en jordskredsseger med 62.65% av rösterna.

Det var i slutet av 1400-talet som den portugisiske sjöfararen Bartolomeu Dias landsteg vid det som sedan kom att kallas Godahoppsudden. Även om det var Portugal som var först på plats i den här delen av Afrika var portugiserna inte så intresserade av att bilda bofasta kolonier. Det kan eventuellt ha berott på konflikter mellan sjöfararna och khoi-folket som var boskapsherdar, eller san-folket som var jägare och samlare.

Först på 1600-talet började den egentliga europeiska kolonisationen. De första omkring 150 åren var det nederländska nybyggare som bosatte sig i området. Sedan följde britterna som besatte området 1806 och många av boerna, de nederländska nybyggarna, flyttade norrut och bildade en egen republik.

Vägen till demokrati kom att bli lång och svår. Efter att den vite mannen landstigit vid Kap Horn 1652 kom ursprungsbefolkningen under vitt styre och dominans. Alla svarta människor nekades att ha inflytande över hur landet skulle utvecklas, drivas och styras. Att majoriteten av sydafrikanerna var utestängda från den politiska makten var grunden till motståndet mot det vita minoritetsstyret och befrielsekampen.

Bänk i Johannesburg - endast för vita. Bild från Wikimedia Commons

Bänk i Johannesburg – endast för vita.
Bild från Wikimedia Commons

1948 valde Sydafrikas vita befolkning in Nationalistpartiet, som dominerades av boer, i parlamentet. Då instiftade parlamentet de nya apartheidlagarna. Apartheid betyder åtskillnad och detta politiska system byggde på rasdiskriminering, ett system som försvann 1994.

Frihetsdagen är en dag som alla vet varför de firar och dagen firas med en stor entusiasm av alla sydafrikaner. Massor av sociala aktiviteter äger rum i hela landet. På denna dag minns och hyllar folk alla dem som offrade sina liv för att Sydafrika skulle befrias från rasdiskrimineringen.

Dagen kan firas med Sydafrikas nationalrätt Bobotie, uttalas ba-boor-tea. Det är en utsökt blandning av smakrikt kött och frukt med en krämig gyllene yta.

Källor:
http://www.sahistory.org.za/topic/freedom-day-27-april
http://www.so-rummet.se/search/apachesolr_search/sydafrika
http://scnc.ukzn.ac.za/doc/SOC-cult/holidays/freedomday.htm
http://en.wikipedia.org/wiki/Freedom_Day_(South_Africa)
http://www.calendarlabs.com/holidays/south-africa/freedom-day.php

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *