Kande za nazi – majs och bönor i kokosmjölk

Kande za nazi - majs och bönor i kokosmjölk Foto: Lena Ahlström

Kande za nazi – majs och bönor i kokosmjölk
Foto: Lena Ahlström

Den 26 april är Tanzanias nationaldag. I Tanzania innehåller i stort sett alla rätter med ett namn på swahili kokosnöt eller bananer, eller båda. Den rätt vi valt att presentera här innehåller dock inte bananer. De här färgstarka bönorna äter man i Tanzania till kokt ris, men de är också goda att servera som ett annorlunda tillbehör till kötträtter. Bönorna kan bytas ut mot kokta kikärtor och kan serveras varma eller kalla. Servera gärna med Chapati.

4 personer
4 dl  
vita bönor
2 dl majskorn
1 liter vatten
1  
gul lök
1  
vitlöksklyfta
1  
tomat
2 msk  
matolja
1 tsk  
salt
1 krm  
svartpeppar
1 tsk  
gurkmeja
2 dl  
kokosmjölk

Gör så här:

  1. Lägg bönorna i vatten över natten. Häll av vattnet, lägg bönor och majskorn i en kastrull och häll på nytt vatten. Koka dem under lock tills de är knappt mjuka, i 40-50 minuter.
  2. Skala och hacka lök och vitlök och skär tomaten i bitar. Hetta upp oljan till medelvärme i en gryta och fräs lök och vitlök i oljan i 3 minuter. Rör i tomatbitarna, salt, peppar och gurkmeja.
  3. Häll av vattnet från bönorna och majskornen och lägg ner dem i grytan med lökblandningen. Häll i kokosmjölken och koka grytan utan lock i 5-10 minuter. Krydda eventuellt med salt och peppar.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *