Asheh Reshteh till Chahar Shanbe Suri

På det gamla årets sista tisdagskväll firas Chahar Shanbe Suri – Eldfesten, i Persien. Eldfesten firas även i Stockholm, Göteborg och Malmö – mer info om Eldfesterna i de tre städerna finns här. Den kvällen samlas människor och tänder små eldar på gatorna och hoppar över lågorna och ropar “Zardie man az to, sorkhie to az man” på persiska, vilket betyder “Må min sjukliga blekhet bli din och din röda glöd bli min”. Med dessa ord tar elden symboliskt bort alla obehagliga saker som hänt det gångna året.

Eldfesten i Istanbul Foto: Bertil Videt

Eldfesten i Istanbul
Foto: Bertil Videt

Eftersom det är farligt att hoppa över eld hoppar många människor i dag över att hoppa över elden och nöjer sig med att ropa frasen utan att komma i närheten av lågorna.

Asheh Reshteh är en läcker tjock vintersoppa som gärna äts denna kväll som är en förfest inför det persiska nyåret, Norouz, firas. Reshteh betyder nudlar på persiska. Denna soppa är gjord med persiska nudlar som är platta och liknar fettuccine, men något smalare. Nudlarna i soppan symboliserar lycka och framgång.

Precis som alla andra persiska Ash, tjocka soppor, är den godast om den får vila innan den äts. Gör den gärna dagen innan den ska ätas, eller låt den åtminstone vila ett par timmar innan den serveras. Då kommer smakerna bäst till sin rätt.

Varje familj har förstås sitt eget recept för att laga Asheh Reshteh. Detta recept hittade vi på sajten My persian kitchen , som berättar att en del väljer att använda konserverade kikärtor och röda bönor till denna soppa. För den som har bråttom kan det vara en lösning, men för smakens skull bör bönor och kikärtor lagas från grunden, tycker Sanam Lamborn som driver sajten. Där finns också många fina bilder på när rätten lagas.

Asheh Reshteh. Foto: My persian kitchen

Asheh Reshteh. Foto: My persian kitchen

Ingredienser för 4 personer:
2 stora lökar, skivade tunt på längden
6-8 vitlöksklyftor, hackad
¾ dl kikärter
¾ dl röda bönor
1 ¼ dl linser
2 tsk gurkmeja
7 dl färsk persilja (packad – motsvarande 1 1/2 knippa)
5 dl färsk koriander (packad – motsvarande 1 knippa)
5 dl färsk mynta (packad – motsvarande 1 knippa)
20 strån av färsk gräslök eller salladslök (använd endast den gröna delen av löken)
7 hg babyspenat
200 g reshteh – persiska nudlar, eller linguini eller platt spaghetti
1 msk mjöl

Tillbehör:
1 stor rödlök, tunt skivad
2 msk torkad mynta kashk, vassle (crème fraiche kan ersätta)

Gör så här:
Lägg bönor och kikärtor i blöt i vatten i några timmar.
Skiva löken tunt och hacka vitlöken fint. Fräs lök och vitlök utan att de tar färg i lite olja. Lägg i kikärter, röda bönor och gurkmeja. Stek i några minuter tillsammans.
Tillsätt knappt 2 liter vatten. Krydda med salt, sätt på ett lock och koka i en timme.
Under tiden hacka alla örter grovt.
Lägg i linser och örter i soppan. Lägg på locket och koka i ytterligare 1/2 timme på låg värme. Rör om ofta under tillagningen.
Bryt av reshteh eller pastan i tre sektioner och lägg i grytan.
Lägg i spenat, börja med hälften och låt den smälta ner innan resten läggs i. Låt puttra i ytterligare en halvtimme. Se till att röra om i grytan då och då.

Lägg mjölet i en liten skål. Ta 3 matskedar av vätskan från soppan och rör ut mjölet i vätskan. Blanda väl tills det inte finns några klumpar.
Tillsätt mjöl- och vätskeblandningen till soppan. Salta mer om det behövs och låt koka i ½ timme till på låg värme.

Vid det här laget bör soppan vara klar eftersom bönorna är kokta. Du kan koka soppan längre för att den ska smaka mer. Men det måste vara på mycket låg temperatur eftersom soppan är mycket tjock kan den annars lätt fasta i botten.

Löken som är tillbehör steks i olja. När löken blivit genomskinlig, sänk värmen och låt den långsamt karamelliseras. När löken fått en gyllene färg tillsätt torr mynta. Det är bäst att förbereda garnering medan soppan kokar.

Häll upp soppan i en skål, tillsätt en nypa stekt lök i mitten tillsammans med en klick kashk/vassle/crème fraiche.

 

Källor:

http://persianate.tumblr.com/post/52556324629/ashreshteh

http://www.mypersiankitchen.com/asheh-reshteh-persian-noodle-soup/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *