St. Patrick’s Day firas till minne av landets skyddshelgon Patrick

SPD Parade

Klädd i grönt slipper hon bli nypt

St. Patrick’s Day är Irlands nationaldag och firas den 17 mars varje år. Det är en stor helgdag på Irland, men även i andra delar av världen dit många irländare emigrerat under årens lopp. St. Patrick’s Day firas flera dagar i samband med den egentliga dagen. 

Stallet

Irländsk folkmusik på scenen för folk & världsmusik Stallet

I Stockholm arrangerar Irländska ambassaden och Svensk-irländska föreningen en rad aktiviteter i samband med nationaldagen. Läs mer här. Författare läser poesi med musikaliska inslag och irländska pubar arrangerar tävlingar av olika slag. Parad till säckpipemusik och irländsk folkmusik på scenen för folk & världsmusik Stallet är andra inslag.

Den irländska gruppen i Göteborg har bjudit in den prisbelönta irländska poeten Paul Muldoon till en uppläsning på Göteborgs universitet.

Tack vare de många irländska pubarna i Sverige, som firar dagen stort, är det allt fler som uppmärksammar den irländska nationaldagen.

Vem var då St. Patrick? 

Frågar du en irländare kanske du får svaret att St. Patrick en gång i tiden förvisade alla ormar från Irland. Men detta är bara en folksaga.

400px-Saint_Patrick_(window)

St. Patrick’s Day firas till minne av  skyddshelgonet Patrick

St. Patrick är egentligen ett helgon inom Kristendomen. Han ska ha fötts i Storbritannien, men tillfångatagits och förts till Irland. Efter flera år i fångenskap på Irland ska han ha lyckats fly tillbaka till Storbritannien, men återvänt till Irland som missionär för Kristendomen. Det sägs att St. Patrick dog den 17 mars och att firandet av nationaldagen därför sker detta datum.

Fyrklöver_Irland

Treklövern symboliserar korset och den välsignade trefaldigheten

Den irländska treklövern symboliserar korset och den välsignade trefaldigheten. Enligt myten ska St. Patrick hållit upp en treklöver i en av sina predikningar. Klöverblad symboliserar också St. Patrick’s Day. En tradition är att bära gröna kläder eller gröna accessoarer på nationaldagen. Om man ser någon som varken bär det ena eller andra har man enligt tradition tillåtelse att nypa dem.

På St. Patrick’s Day passar en irländsk mustig gryta, Irish stew. Gör gärna även tillbehören Colcannon – irländskt potatismos med kål samt
Irländskt sodabröd. Vi förmedlar även ett recept på vegetarisk irish stew.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *