Utdöda fåglar och legendariska frimärken

Mauritius nationaldag den 12 mars firas för att uppmärksamma att landet blev självständigt från Storbritannien 1968. Det finns mycket att säga om detta land. Bland annat är det känt för Dronten, en fågel som utrotades på 1600-talet. Mauritius Post Office-märken är en uppsättning frimärken från Mauritius som uppnått närmast legendarisk status i filatelikretsar.

Mauritius ligger i Indiska oceanen, cirka 80 mil öster om Madagaskar och är till ytan något större än Öland. Staten omfattar ön Mauritius, samt öarna Agalega, Cargados Carajos Shoals (Saint Brandon Rocks) och Rodrigues. Landet är ett av världens tätast befolkade länder. Det är också ett av få länder i Afrika som har ett fungerande flerpartisystem.

På 1400-talet kom arabiska och malajiska sjöfarare hit, till dessa då obebodda öar. Namnet på landet har med en nederländsk prins Maurits av Oranien att göra. På 1600-talet försökte nämligen nederländare kolonisera huvudön och det var då landet döptes. Bakom de första permanenta bosättningarna stod fransmän som landsteg på huvudön 1715. Britterna var också intresserade av landet och tog över det 1810 och behöll kontrollen fram till självständigheten 1968. År 1936 grundades Mauritius arbetarparti (MLP) som fick anhängare bland  plantagearbetarna. De krävde bättre ekonomiska förhållanden och ökat politiskt inflytande.

Sedan självständigheten 1968 har Mauritius utvecklats från ett jordbruksland till en industri- och servicenation. Ekonomins fyra grundstenar är socker, textil, turism och finansiella tjänster.

250px-Dronte_17th_Century

En Dront Bild: Wikipedia

Den utdöda fågeln Dronten är också något som landet är känt för. Den levde på öarna fram till 1600-talet, då den dog ut. Dronten råkade ut för samma öde som många andra endemiska arter som levde på isolerade öar. Den hade inga naturliga fiender, dessutom kunde den inte flyga och var inte rädd för människor. Troligen var det de husdjur som människan förde med sig som bland annat plundrade fågelns bon och att människan skoningslöst jagade fågeln för dess fjädrar som gjorde att den utrotades. Drontens död blev ingen kioskvältare under sin samtid utan gick obemärkt förbi. Inte förrän Lewis Carroll lät Alice i Underlandet träffa en dront blev fågeln och uttrycket ”dead as a dodo” välbekant.

Något annat som landet också uppmärksammats för är de så kallade Mauritius Post Office-märkenen. Det är en uppsättning frimärken från Mauritius som uppnått närmast legendarisk status i filatelikretsar. De utkom 1847 och är bland de mest omtalade och högst betalda i världen. Två typer trycktes, ett orange enpenny och en mörkblå tvåpence. Det lär finnas 15 exemplar kvar av enpennymärket och 12 av tvåpencemärket.

Vindaye är en väldigt populär rätt på Mauritius, med en kryddstark sås gjord på bland annat vitlök, ingefära, saffran, lök grön chili, olja och vinäger, senap. I såsen läggs fisk eller bläckfisk. Rätten äts kall med ris eller bröd, gärna indiskt bröd. Kan säkert passa för den som vill fira Mauritius nationaldag den 12 mars. Här förmedlar vi ett recept att testa denna dag!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *