Vindaye på tonfisk från Mauritius

Den 12 mars är det Mauritus nationaldag. Matkulturen på Mauritius återspeglar landets historia och är en blandning av kreolska, kinesiska, europeiska och indiska influenser. Franska rätter är populära. Före detta slavar, indiska arbetare och kinesiska invandrare under 1800-talet förde också med sig rätter och vanor till den kulinariska traditionen. Fisk och skaldjur är basvaror i det mauritiska köket.

Sockerrörsplantage på Mauritius. Foto från Wikipedia

Sockerrörsplantage på Mauritius.
Foto från Wikipedia

Lokala specialiteter på Mauritius är bland annat olika fiskar, camarons – vilket är räkor i het sås. Man äter också färsk ananas med chilisås, ris och curry. Dholl purri är en vetepannkaka fylld med dholl och dippad i tomatsås. Samosas, små friterade knyten med till exempel kyckling eller potatis är populära gatuköksrätter.

Ris i första hand, men även bröd och pasta är mycket populärt. Tillbehör vid måltiderna är ofta inlagda chili, Mazavarou (chilipasta) eller chutneys, kallade chatignis av invånarna på ön.

Det finns inte någon uttalad nationalrätt, men bland populära rätter kan nämnas Briani – en risrätt blandad med kyckling, grönsaker och kryddor och chow mein – en fin pasta med grönsaker och kyckling eller kött.

Vindaye är en annan väldigt populär rätt med en kryddstark sås gjord på bland annat vitlök, ingefära, saffran, lök grön chili, olja och vinäger, senap. I såsen läggs fisk eller bläckfisk. Rätten äts kall med ris eller bröd, gärna indiskt bröd. Kan säkert passa för den som vill fira Mauritius nationaldag den 12 mars.
Här förmedlar vi ett recept från sajten Kalou & Cook

Vindaye på tonfisk. Foto: Kalou & Cook

Vindaye på tonfisk.
Foto: Kalou & Cook

Ingredienser för 4 personer
• 800 g färsk tonfisk
• 4 lökar
• 6 vitlöksklyftor
• 2-3 stora grön chili (inte stark)
• 1 röd chili (gärna stark)
• Färsk ingefära (4 cm)
• 2 msk senapsfrön
• 2 tsk bockhornsklöver
• 6-8 matskedar vit vinäger
• 2 tsk gurkmeja
• ½ tsk svartpeppar
• 3 kvistar timjan
• Salt
• Olja
Gör så här:
• Börja med kryddorna:
Skär den röda chilin på längden och skär bort den vita hinnan och ta bort fröerna. Hacka den röda chilin fint. Skala ingefäran och skär den i bitar. Skala vitlöken.
Tag fram en mortel och lägg i vitlök, ingefära, peppar, bockhornsklöver, senapsfrön, hackad röd chili och en stor nypa salt och mortla ordentligt. När allt är väl krossat, tillsätt gurkmeja, häll på vitvinsvinäger och blanda väl till en tjock, slät smet.

• Tillaga fisken:
Skölj fisken och skär den i tärningar.
Värm 4-5 matskedar olja, i en panna och stek fiskbitarna på alla sidor. Tag upp fisken och låt den kallna på ett fat. Spara oljan i pannan.

• Kryddpastan:
Tvätta och dela den gröna chilin och ta bort hinnor och fröer. Skär chilin i tunna strimlor, om chilifrukterna är mycket långa kan du halvera dem.
Skala löken och skär hälften av dem i tunna strimlor och hälften i små tärningar.
Häll i ytterligare 5 matskedar olja i pannan där fisken stektes och värm. Fräs lök, grön chili och salt i oljan. Tillsätt den mortlade kryddblandningen och timjan och blanda väl. Låt sjuda i ett par minuter.

• Till sist:
Tag fram en skål med lock (försök att undvika metall och plast). Lägg i fisken och häll över den kokta kryddpastan och blanda väl, så att fisken suger upp alla kryddor – men var försiktig så att inte fiskbitarna går sönder. Tillsätt ytterligare 1 dl olja vid behov. Det är viktigt att det är tillräckligt mycket olja på fisken så att den inte torkar.

• Dags att smaka:
Vindayetonfisk äts som den är, kall, med ris eller ett indiskt bröd som chappati eller naan och inlagd citron eller ingefärsmango.

Annan fisk med fast kött till exempel svärdfisk kan ersätta tonfisken. Man kan också använda olika skaldjur; räkor, bläckfisk, hummer eller bläckfisk. Det finns även en Vindayevariant med fläskkött för den som föredrar kött.
Vindaye passar bra som picknickmat.

Källor:
http://www.kalou-and-cook.com/vindaye-de-thon-ile-maurice/
http://www.marmiton.org/recettes/recette_vindaye-de-thon_30316.aspx
http://www.foodetc.se/mauritius.htm
http://fr.wikipedia.org/wiki/Culture_mauricienne
http://en.wikipedia.org/wiki/Cuisine_of_Mauritius

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *