Högtider att uppmärksamma från 12 till 22 februari

Nu är det dags att fira nyår igen – denna gång i många länder i Asien bland annat i Kina som firar Lunar. Och vi lämnar råttans år och går in i oxens. Här i vår del av världen drar det ihop sig till fastan inför påsk. På tisdag är det Fettisdagen. I Ryssland är det Maslenitsa, pannkaksveckan, och i den katolska världen är det Karneval. Dessutom har fem länder nationaldag de närmsta tio dagarna – och missa inte Geléhallonens dag och mycket mer. Kika gärna i ”Vår kalender” och låt dig inspireras.

Semmelmums – på tisdag är det fettisdagen. Foto: Lena Ahlström

I ”Vår kalender” uppmärksammar vi kultur och mat som hänger ihop med traditioner och högtider världen över. En del berättar vi mer om och publicerar recept till. Den närmaste tiden noterar vi:

Fredag 12 februari
– Internationella dagen mot utnyttjande av barnsoldater* (FN).
Nyår i Kina som firar Lunar  (3 dagar). Det blir år 4719. Enligt den kinesiska zodiaken är det oxens år. Jiaozi (dumplings) och fisk är obligatoriska på nyårsbordet i större delen av Kina.
– Nyår i Tibet som firar Losar (3 dagar). Fira med att laga momos. Under Losar firas även alla tibetaners födelsedagar gemensamt.
– Nyår i Vietnam som firar Têt (en vecka). Tét är samma som det kinesiska nyåret. De kan dock inträffa olika dagar beroende på att ländernas huvudstäder ligger i olika tidszoner. Högtiden är den viktigaste i Vietnam, och transporter är ofta fulla eftersom många åker hem till sina släktingar om de själva bor på annan ort. Vi tipsar om vietnamesiska vårrullar denna dag.
– Nyår i Korea som firar Seollal (2 dagar).
Nyår i Mongoliet som firar Tsagaab Sar. Gör dina egna mongoliska Buuz (dumplings). Här är ett recept på denna rätt som äts året runt i Mongoliet.


Lördag 13 februari 


Söndag 14 februari 
Alla hjärtans dag* – kallas även Valentindagen efter helgonet Sankt Valentin. Det lär ha funnits åtminstone tre olika personer som led martyrdöden på 200- eller 300-talet. Vem av dem som givit upphov till den i dag romantiska dagen är oklart. För den som vill göra en Kärleksmeny tipsar vi om en som finns i boken ”En engelsman i Paris” av Nicolas Barreau. Menyn hjälper till i handlingen i boken… Du kan även laga en enklare favorit, Förälskade räkor
– Vändagen (Finland)
– Mors dag i Norge, firas andra söndagen i februari.


Måndag 15 februari
Serbiens nationaldag*. Dagen firas till minne av den serbiska revolutionen mot det Ottomanska riket 1804 och som varade fram till 1835 då landet blev fritt från turkarna och en konstitutionell monarki. Den första grundlagen skrevs detta datum 1835 och Serbien blev en nationalstat. Uppmärksamma dagen med hejdukarnas kebab, Ćevapčići,  och en sachertårta.
– Kyndelsmässodagen (ortodoxa) – firas 40 dagar efter Jesus födelse. Kallas även Herrens frambärande i templet. Dagen firas för att fyrtio dagar gått sedan Jesus födelse. Maria och Josef tog då sitt barn till templet enligt judisk tradition för att bära fram honom inför Gud. Kyndel betyder bloss, och ofta delas ljus ut under gudstjänsten. (se även 2 februari då dagens firas enligt Gregorianska kalendern).
Parinirvanadagen*. Mahayannabuddister minns dagen då Buddah, vid 80 års ålder, dog och uppgick i nirvana. Dagen firas av de flesta Mahayannabuddister den 15 februari, en del firar i stället den 8 februari. Många buddister är vegetarianer, så en Daal, gryta med röda linser kan passa dagen.
Geléhallonens dag*. Troligen har geléhallonen funnits sedan första världskriget och sägs vara en del av det svenska kulturarvet. Och de går att göra själv hemma. Här är ett recept.
– Herrens möte i templet (ortodoxa, julianska kalendern)
Maslenitsa, pannkaksveckan, smörveckan, Ryssland. Den firas i år från 15 till 21 februari. Den firas sju veckor före den ortodoxa kyrkans påsk. Man brukar också säga att det är under vinterns sista vecka. Blinier, ryska boveteplättar, kan avnjutas hela veckan med många olika tillbehör – kaviar och lök eller hallonsylt och grädde och mycket mer.


Tisdag 16 februari
Litauens nationaldag*. Självständighetsdagen firas till minne av proklameringen till en egen litauisk stat från Ryssland och Tyskland 1918. I den nya deklarationen stod det klart att Litauen skulle styras av demokratiska värderingar och att Vilnius installerades som nationens huvudstad. Samtidigt infördes den flagga som Litauen använder sig av än idag. För att fira denna dag kan man laga den litauiska nationalrätten Zeppelinare, kroppkakor på lien period avtauiskt vis. En annan nationalrätt i Litauen är Borsjtj (rödbetssoppa).
Karneval, (katoliker) – firas i flera dagar i stora delar av den katolska världen. Har startat tidigare i veckan eller i månaden i en del länder. Firandet avslutas med Mardi gras, den feta tisdagen – Fettisdagen, i år den 16 februari. Här förmedlar vi ett recept på Sauerkraut, potatisstomp och Bratwurst – perfekt karnevalsmat. Friterade krabbeln är söta och feta och är traditionella karnevalsbakverk.
Fettisdagen – Semlor äter vi i Sverige traditionellt på Fettisdagen, dagen som inleder fastan sex veckor före påsk. Här är ett recept på 26 semlor.
– Internationella pannkaksdagen med pannkaksloppet, och fettisdagen firas samma dag. Gör till exempel Clatitie – rumänska pannkakor, Polska pannkakor med kvark och russin, Ålandspannkakan med sviskonkompott och grädde,
– Mardi gras, (katoliker, protestanter)
– Vasant Panchami, eller Saraswati Puja, eller Basant Panchami, guden Shivas natt. Detta är en populär indisk festival där man ber till Sarasvati, kunskapens, konstens och musikens gudinna. Firandet markerar början av våren och de flesta som firar bär gula kläder, som symboliserar både andlighet och färgen på grödor som börjar gro. Fira med Kheer – indisk rispudding med kardemumma och saffran.


Onsdag 17 februari
Kosovos nationaldag*. Kosovo förklarade sig självständigt från Serbien den 17 februari 2008. Flija (skiktad paj med yoghurtfyllning) är en av landets nationalrätter.
– Askonsdagen (katoliker, protestanter). Dagen inleder den fyrtio dagar långa fastan inför påsk. Askan symboliserar död och manar till eftertanke kring hur vi lever våra liv. Det centrala är att avstå från det oviktiga i livet och prioritera det viktiga, som relationen till Gud.


Torsdag 18 februari
Gambias nationaldag*. Dagen firas till minne av dagen 1965 då ett av Afrikas minsta länder blev självständigt från Storbritannien. Eftersom jordnötter odlas mycket i Gambia passar Domoda, jordnötsgryta, bra för den som vill fira nationaldagen. Jollof ris – Benachin – är en annan populär rätt i Gambia och västra Afrika.


Fredag 19 februari
– Knäckebrödets dag* – dagen är instiftad av Knäckebrödsakademin. Medverkande är knäckebrödsbagare och kvarnar som alla vill värna, främja och vidareutveckla den svenska knäckebrödskulturen, dess gastronomiska och hälsomässiga kvaliteter. Läs mer om knäckebröd och baka hemma.


Lördag 20 februari
Världsdagen för social rättvisa*. Dagen utlystes av FN:s generalförsamling år 2007 för att bidra till att stödja och förena det internationella samfundets strävan att minska fattigdom, öka tillgången till arbete, öka jämlikhet mellan könen och välmående och rättvisa för alla, samt att framhålla att social rättvisa är en förutsättning för en fredlig samverkan mellan och inom länder.


Söndag 21 februari
Internationella dagen för modersmål * (FN)
Maha Shivaratri – Shivas stora natt (hinduer). Denna dag firas guden Shiva med en högtid som varar ända fram till följande morgon. Den hängivne håller sig vaken hela natten, mediterar och sjunger heliga mantran. Ritualen utförs var tredje timme. Det är också brukligt att fasta. Denna hinduiska festival firas före vårens ankomst och är en stor helgdag, framför allt i Indien och Nepal, och en högtidlig påminnelse om att övervinna mörker och okunnighet. För att fira denna dag förmedlar vi tre recept; Dal Bhat, Thukpa och Momos.


Måndag 22 februari
Saint Lucias nationaldag*. Saint Lucia blev en självständig stat i Västindien den 22 februari 1979 efter att ha lytt under Storbritannien sedan 1814. Fira gärna med en makaronipaj med broccoli och räkor.
– Ninevefastan (syrisk-ortodoxa). Det är en tre dagars fasta som går tillbaka till händelser under pesten på 400-talet. Ninevefastan hålls alltid från måndag till onsdag, tre veckor innan Stora fastan börjar.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *