Irans nationaldag 11 februari

Tehran Foto: Mehrad Watson

Tehran
Foto: Mehrad Watson

Landet genomgick en omfattande industrialisering under kejsardynastin med Reza Pahlavi som monark. Han störtades under den iranska revolutionen 1979. Detta blev slutet för Irans uråldriga tradition som monarki. 

Den 11 februari 1979 var revolutionen ett faktum – en revolution som drivits fram under ett år präglat av avrättningar och demonstrationer – ett år där våldet och protesterna tilltog tills situationen blev ohållbar.

I januari 1979 lämnade Shahen landet i sitt privata flygplan. Två veckor senare anlände Ayatollah Khomeini från Paris. Några dagar senare hade upproret segrat och de rojalistiska styrkorna besegrats.

Tehran är Irans huvudstad och största stad, samt finansiella och kulturella liv. Iran är en regional stormakt, och har en viktig ställning i den internationella energisäkerheten och världsekonomin som ett resultat av landets stora reserver av olja och naturgas.

Gränsar till åtta länder
Iran är geostrategiskt betydelsefullt med sitt läge i Mellanöstern och centrala Eurasien. Landet gränsar till Armenien, Azerbajdzjan och Turkmenistan i norr och har även en kuststräcka utmed Kaspiska havet, som är ett innanhav. Kazakstan och Ryssland är därigenom även Irans grannstater i norr. Iran gränsar till Afghanistan och Pakistan i öster, Persiska viken och Omanbukten i söder, Irak i väster och Turkiet i nordväst.

Iran har en folkmängd på drygt 77 miljoner människor och är det sjuttonde största landet i världen till ytan.

Den första iranska dynastin bildades 2800 f.Kr. Iran är därmed hemvist för en av världens äldsta kontinuerliga civilisationer.

Foto: Caroline Maino

Den som vill hitta en lämplig maträtt att fira dagen med kan välja Khoresht-e Bademjan – en lammgryta med auberginer. Tillbehören Shirazi – en persisk sallad och Mast va khiar – en persiskt gurksallad – gör måltiden komplett.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *