Högtider att uppmärksamma från 11 till 21 december

På söndag är det Lucia en dag som inleder julfirandet och vi firar ljusets drottning. Det gör vi gärna med lussebullar – här förmedlar vi ett favoritrecept som ger saftiga goda saffransbullar. Nästa fredag är det Internationella migrationsdagen, en FN-dag. Över 250 miljoner människor i världen är internationella migranter! Vi tipsar om en crossover-rätt i form av en gryta med rödbetor, quionoa och fetaost. Dessutom finns andra religiösa och matrelaterade dagar samt sex länders nationaldag de närmsta tio dagarna. Kika gärna i ”Vår kalender” och låt dig inspireras.

I ”Vår kalender” uppmärksammar vi kultur och mat som hänger ihop med traditioner och högtider världen över. En del berättar vi mer om och publicerar recept till. Den närmaste tiden noterar vi:

Fredag 11 december
Burkina Fasos nationaldag – firar republikens dag


Lördag 12 december
Kenyas nationaldag – firar självständighet från Storbritannien 1963. Maten i Kenya har starka influenser från indisk mat. Kenyas inofficiella nationalrätt är nyama choma – grillat kött. En kenyansk maträtt ur boken Från Donsökaka till Maklobe är mukimo – mosad potatis – och kuku choma, grillad kyckling.


Söndag 13 december
– Luciadagen* (Sverige). Lucia inleder julfirandet. Lucia var ett kristet helgon som dog martyrdöden på Sicilien. Hon var kristen trots att det var förbjudet och stack ut sina ögon i protest mot samhällets orättvisor.

Litet Luciatåg
Foto: Caroline Maino

I Sverige brukar Luciadagen firas med saffransbullar, glögg och luciatåg som sjunger speciella luciasånger. Här är ett favoritrecept som ger saftiga goda saffransbullar. Här är ett på Saffranskaka till Lucia. Här kan du läsa mer om att Lucia firas även i augusti på Sicilien med en procession genom staden
– Tredje advent (katoliker, protestanter). Tredje söndagen i advent är en av söndagarna i adventsfastan, särskilt ägnad Johannes döparen. Den kristna fastan innebär rent allmänt att minska födointaget, men också att avstå från kött. Här förmedlar vi några recept om du vill ta fasta på fastan.


Måndag 14 december


Tisdag 15 december


Onsdag 16 december
Bahrains nationaldag – till detta lilla örike i Persiska viken importeras mycket av livsmedlen eftersom det till stora delar består av öken. Machboos är en kryddstark kyckling från Bahrain.
Kazakstans nationaldag.


Torsdag 17 december
Bhutans nationaldag – i kungadömet Bhutan baseras landets kultur och ekonomi på buddhismens centrala andliga värden och nationen är vida känd för sitt sätt att mäta ”bruttonationallycka”. Här förmedlar vi ett recept på Morgh shati korma – bhutansk kycklinggryta plus ett recept på Ema datshi – Buthans kryddstarka nationalrätt.


Fredag 18 december
Nigers nationaldag, firar republikens dag
Internationella migrationsdagen* (FN). Över 250 miljoner människor i världen är internationella migranter! Vi tipsar om en crossover-rätt i form av en gryta med rödbetor, quionoa och fetaost.
Kakans dag* – Till kakans dag har vi samlat en hel del av de kakrecept vi publicerat genom åren.


Lördag 19 december


Söndag 20 december
– Fjärde advent
– Internationella dagen för mänsklig solidaritet (FN)


Måndag 21 december
– Tomasdagen* – Tomas var en av Jesus tolv lärjungar. Tomasdagen har traditionellt ansetts inleda ”julfriden”. Det var också på Tomasdagen som man fick börja dricka av julbrännvinet och julölet – som provsmakades knappt två veckor tidigare, på Annadagen den 9 december.
Pancha Ganapati* är en modern hinduisk festival som firas 21-25 december. Den skapades år 1985 som ett hinduiskt alternativ till jul och andra vinterfester. En barnvänlig helg! Varje dag offras en bricka med godis och rökelse till Ganesha, som också kläs och dekoreras i olika färger varje dag. Vadai, kryddstarka friterade snacks som liknar munkar, äts gärna. Till varmrätt kan vi rekommendera en indisk lammgryta med tomatSötsaken Modak – guden Ganeshas favorit passar säkert också.
Vintersolståndet. – Detta är den punkt då årshjulet vänder och vi går mot ljusare tider igen – ända till midsommar då det vänder igen. Vintersolståndet firas i många kulturer.
– Shab-e Yaldã – Födelsens dag (Iran). Den persiska högtiden Shab-e Yalda infaller under vintersolståndet. Högtiden har firats i nuvarande Iran i tusentals år. Både denna högtid och Nouruz, härstammar från Zoroastrism som är Irans ursprungliga religion. En del firar Yalda som en hyllning till solguden Mithras. För andra är det en rent social högtid för att lysa upp årets mörkaste natt med familj och kärlek. Maten varierar i olika områden men många äter granatäpplen och vattenmelon.
– Şeva Zistanê (kurder) – Högtiden infaller vid vintersolståndet. Enligt kurdisk mytologi är detta natten då solen föds på nytt: mitt i mörkret börjat livet om. Denna natt anses vara en av de äldsta högtider som fortfarande observeras av moderna kurder. Dagen firades av gamla folkstammar i regionen som en helig dag. Solen spelar en viktig roll i flera gamla religioner som fortfarande utövas av vissa kurder, inklusive jezidier och andra som behåller zoroastriska idéer i sina trossystem.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *