Kenyas nationaldag firas 12 december

I dag firas Kenyas nationaldag. Den firas eftersom det var den 12 december 1963 som landet blev självständigt. Kenyas inofficiella nationalrätt lär vara nyama choma – grillat kött. Titta gärna på vårt receptförslag om du vill laga något annorlunda i kväll.

Inför den här artikeln försökte jag mig på en quiz för att kolla vad jag kunde om landet. Jag ska inte uppge mina poäng, men så mycket kan jag säga att det var inte mycket jag kunde. Det var bara att svälja skammen och läsa på.  Jag kunde då läsa att i södra Kenya och vid Olduvai på andra sidan gränsen mot Tanzania har man funnit cirka två miljoner år gamla lämningar efter människor. Man tror till och med att det var i Östafrika några av människans allra tidigaste förfäder fanns. Det är alltså här som människan uppstod, vår vagga. Den som vill grotta ner sig mer i människans ursprung kan läsa Lasse Bergs bok ”Gryning över Kalahari”.  Frågorna om människans ursprung upphör nämligen aldrig att fascinera oss. Hur har den mänskliga arten uppkommit och utvecklats? Vad hände för sex miljoner år sedan då människornas och apornas vägar skildes åt?125px-Flag_of_Kenya.svg

Under tidsperioder har det kommit olika sorters folk som satt sin prägel på landet/området Kenya. Invandringen har fortsatt även in i modern tid och gett befolkningen dess starkt heterogena karaktär. För omkring 1 000 år sedan invandrade några bantutalande stammar, däribland kikuyuernas förfäder.  På medeltiden började köpmän från Europa, Asien och Arabien besöka Kenyas kust. Araberna slog sig från 700-talet ned längs kusten.

Medan swahilikulturen blomstrade på kusten uppstod flera mindre riken och hövdingadömet i inlandet. I sydväst dominerade luokulturen, i nordväst luhya, i centrala delarna av landet kikuyu, embu och meru och i östra inlandet kamba. Senare växte sig massajriket starkt i nuvarande södra Kenya och norra Tanzania, för att nå sin storhetsperiod i mitten av 1800-talet.

Efter ett av de blodigaste upproren i den nyare kolonialtidens historia, Mau-Mau-upproren på 1950-talet, blev landet självständigt från Britterna den 12 december 1963 och blev republik året därpå. Nationaldagen, Jamhuri Day, är nationell helgdag i Kenya. Jamhuri betyder ”republik”, på Swahili och helgen markerar att Kenya blev en republik denna dag år 1964.

Här kan du läsa om hur några firar Jamhuri Day:

http://www.blt.se/blekinge/kenyas-nationaldag-firades-med-mat-och-dans/

Här får du ett recept från oss på  nyama choma, Kenyas inofficiella nationalrätt

Källa: Wikipedia

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *