Kåldolmar på svenskt vis

Kåldolmar

Kåldolmar

Kåldolmens dag den 30 november är en påminnelse om att svensk kultur alltid har formats i samspel med omvärlden, inte minst under 1700-talet, som var en period av intensivt kulturutbyte mellan Sverige och Orienten till följd av Karl XII:s och den svenska arméns mer än femåriga vistelse i Osmanska riket. Vindolmar och kåldolmar är ett bra exempel på hur olika kulturer möts i två maträtter som påminner om varandra. Här förmedlar vi även recept på turkiska vinbladsdolmar. Dolma betyder förresten ”fylla i”.

4 portioner

 • 700 g vitkålshuvud eller spetskål
 • 3 liter vatten
 • 3 tsk salt

Färs:

 • 300 g blandfärs
 • 0,5 finhackad gul lök
 • 2 dl färdigkokt ris
 • 1,5 tsk salt
 • 2 krm peppar
 • 1,5 dl mjölk eller vatten

Till stekning:

 • 2 msk smör eller margarin
 • 1 msk sirap

Skysås:

 • 5 dl buljong från sky och vatten
 • 0,75 köttbuljongtärning
 • 1 tsk kinesisk soja
 • 1,5 msk majsstärkelse
 • 0,5 dl grädde eller vatten
 • 0,5 tsk salt
 • 0,5 krm peppar

Gör så här:

Koka upp rikligt med vatten och salt. Lägg sedan i kålen. Koka tills den är mjuk, 10-20 minuter, prova med provsticka. Vintervitkål tar längre tid än sommar- eller höstvitkål och spetskål. Häll av kokvattnet och låt kålen svalna något. Skär loss kålbladen ett i taget och lägg dem i ett durkslag eller på en ren handduk.

Blanda färs, lök, ris, salt, peppar och mjölk eller vatten till en smet. Ta ett kålblad och lägg på en matsked färs, vik in sidorna och rulla ihop med skarven nedåt. Hetta upp en stekpanna med fett och bryn kåldolmarna runt om, några i taget. Ringla över lite sirap.

Lägg alla dolmar i pannan och häll på 1-2 deciliter vatten. Sänk värmen, lägg på ett lock och efterstek tills kålen är mjuk, cirka 30 minuter. Alternativt kan du lägga de brynta dolmarna med sky från pannan i en ugnsfast form och efterstek i ugnen i 175 grader, cirka 30 minuter.

Skysås:

Mät upp skyn och fyll på med vatten. Koka upp sky, vatten, buljongtärning och soja i en kastrull. Vispa ihop majsenamjöl och grädde eller vatten till en slät redning. Häll i redningen under omrörning och låt småkoka 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.

Servera med rårörda lingon.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *