Berusad kyckling från det karibiska köket

Karibisk kycklinggryta Foto: Kronfågel

Karibisk kycklinggryta
Foto: Kronfågel

I Karibien finns en av världens rikaste matkulturer. Karibien består av hundratals öar, och sedan 1400-talet har den ursprungliga indiankulturen radikalt påverkats av framför allt europeiska kolonisatörer och afrikanska slavar, men även av invandrade kineser och indier.

Med andra ord: en sann smältdegel och mötesplats, som gjord för crossover-övningar i köket!

Föga överraskande domineras menyerna traditionellt av fisk och skaldjur i detta örike, som också kallas Västindien sedan Columbus landsteg här.

Denna rätt kan passa till exempel om man vill uppmärksamma Barbados nationaldag den 30 november. Eller som en hyllning till flyttfåglarna och deras dag som firas andra lördagen i maj – samt andra lördagen i oktober.

Till fyra personer behöver du:
en kyckling på cirka 1,5 kg
saft från en halv citron
salt och svartpeppar
vitpeppar
5 msk olivolja
2 vitlöksklyftor
2 gula lökar
5 dl vatten
1,5 dl torr sherry
8 urkärnade gröna oliver
1 dl mörk rom
4 vitlöksklyftor
vattenkrasse

Till servering
ris
matbananer
grönsallad

Så här gör du:

  1. Dela kycklingen i 6-8 bitar (för 4 port) och marinera dem med citronsaft, salt och svartpeppar. Låt stå i kylskåp 1 timme.
  2. Torka kycklingbitarna, krydda med salt och vitpeppar och bryn dem i olja tillsammans med skalade och skivade vitlöksklyftor.
  3. När kycklingen och vitlöken börjat få färg tillsätter du de gula lökarna, skalade och skurna i bitar. Bryn lite till och häll på vatten och sherry. Låt småkoka under lock i 20 min.
  4. Tillsätt oliver, rom och pressad vitlök. Koka ca 20 min. Smaka av med vitpeppar. Garnera med vattenkrasse.
  5. Till servering: Servera gärna med saffransris, stekta mogna matbananer samt grönsallad, och njut av den berusande smaken!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *