Barbados – en smältdegel för världens mat

plamer-martinique-web

Foto: Patrick Verdier

Längst österut i Västindien ligger den tidigare brittiska kolonin Barbados. Invånarna är till största delen ättlingar efter afrikanska slavar som fördes till ön för att arbeta på sockerplantager. Den 30 november 1966 blev Barbados självständigt och är sedan 30 november 2021 en republik efter att i många år varit en demokrati inom Samväldet, Storbritannien och dess forna kolonier.

Barbados är en stabil parlamentarisk demokrati. Parlamentet i Barbados hör till de äldsta i världen. Sedan självständigheten 1966 har två politiska partier, Barbados arbetarparti och Demokratiska arbetarpartiet, turats om vid makten.

Folktätheten är bland de högsta i världen. Politisk och ekonomisk stabilitet har bäddat för hög levnadsstandard. Turism och finanstjänster har ersatt socker som ryggrad i ekonomin. Ön ligger 434,5 kilometer nordost om Venezuela i södra delen av ögruppen Antillerna och har nära 300 000 invånare. Barbados är ett av de mest utvecklade och välmående länderna i Västindien och dessutom socialt och politiskt stabilt.

Portugiser och spanjorer kom som de första européerna till Barbados på 1500-talet. Under deras tid utrotades den indianska urbefolkningen (en del fördes som slavar till Haiti). Britterna fortsatte kolonisationen på 1600-talet.

Britterna började bosätta sig där 1627 och införde sockerplantager, där slavar arbetade till 1834, då slaveriet förbjöds.

I Karibien finns en av världens rikaste matkulturer

Karibien består av hundratals öar, och sedan 1400-talet har den ursprungliga indiankulturen radikalt påverkats av framför allt europeiska kolonisatörer och afrikanska slavar, men även av invandrade kineser och indier.

Med andra ord: en sann smältdegel och mötesplats, som gjord för crossover-övningar i köket!

Föga överraskande domineras menyerna traditionellt av fisk och skaldjur i detta örike, som också kallas Västindien sedan Columbus landsteg här.

Olika öar har sina lokala specialiteter, men nästan överallt är ris en basvara. Bönor och majs har sin självklara plats i många rätter, liksom sötpotatis, kokosnöt och matbanan.

Men bilden av det typiskt karibiska präglas inte bara av vad som serveras på tallriken – minst lika viktigt är vad som hälls i glasen. Det var här, efter att Columbus introducerat sockerrörsplantan, som framställningen av rom tog fart på 1600-talet. I dag ger rommen karaktär åt en mängd klassiska drinkar och maträtter,

Vi tipsar gärna om ett recept på Berusad kyckling. I detta recept finns både sherry och rom.

Källor:
SO-rummet
Landguiden
Wikipedia
Allt om Mat

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *