Kibbeh mqlieh

Antalet recept på Kibbeh, Libanons nationalrätt, är förmodligen i stort sätt oändligt. Många använder lammkött andra nötkött. Kibbeh är en smet med finmalet kött och bulgur som är vanlig i Syrien och Libanon. Man kan göra äggformade bollar fyllda med Kibbeh eller göra pajer i ugnen. Här förmedlar vi ett recept på bollar från sajten Matkultur. Den 22 november är det Libanons nationaldag.
Här är ett recept på kibbeh i ugn.
Detta är ett på grillade kibbehbiffar.

Kibbeh mqlieh (bollar fyllda med köttfärs)
Till cirka 6 portioner behöver du:

Kibbeh meqlieh

Kibbeh meqlieh

500 g malet kött
2 dl bulgurvete
1 finhackad lök
1 tsk kryddpeppar eller 7 kryddor
Salt & peppar
3-4 dl vegetabilisk olja till fritering

Till fyllningen:
4 dl malet kött
1/2 dl pinjenötter
2 dl hackad lök
Olivolja

Förbered fyllningen: Stek pinjenötter och lök i en stekpanna, tillsätt köttfärs och kryddor, salt och peppar och blanda. När allt är färdigstekt, ställ åt sidan.

Förbered kibbeh: Tvätta bulgur, blanda med magert kött, lök, kryddor, salt och peppar och kör i matberedaren tills ingredienserna blandats väl. Gör äggformade bollar av smeten. Gör en grop i bollen med fingret och gör plats för att lägga i fyllningen av köttfärs, lök och pinjenötter. Bollarna friteras i vegetabilisk olja tills de får en brun färg. Låt dem sedan rinna av på hushållspapper för att bli av med oljan.

Servera med yoghurtsås eller sallad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *