Grillad kibbeh med gurk och yoghurt-sallad

Den 22 november är det Libanons nationaldag. Antalet recept på Kibbeh, Libanons nationalrätt, är förmodligen i stort sätt oändligt. Många använder lammkött andra nötkött. Kibbeh är en smet med finmalet kött och bulgur som är vanlig i Syrien och Libanon. Man kan göra äggliknande bollar fyllda med Kibbeh eller göra pajer i ugnen. Här förmedlar vi ett recept  från Middle Eastern Cookery av Arto Der Haroutunian som vi hittade på bloggen Coppa rules, där Kibbehn är grillad i biffar. Verkar någorlunda enkelt för sådana som vi, det vill säga som inte gjort rätten tidigare. Coppa rules tipsar om att göra biffarna platta eftersom smeten är ganska kompakt. På sajten Matkultur hittade vi fyllda kibbeh och pajversionen.

Kibbeh, Libanons nationalrätt

Kibbeh, Libanons nationalrätt

Du behöver:
250 gram lammkött, finmalt.
175 gram bulgur.
1 liten finhackad lök.
Malen svartpeppar.
Torkad chili.
Mortlad kryddpeppar.
Salt.

Gör så här:
1. Skölj bulgurn och sprid sedan ut den på ett fat.
2. Blanda köttet med kryddorna och lite vatten väl.
3. Blanda bulgurn med köttet. Jobba med smeten i cirka 10 minuter.
4. Gör biffar av smeten.
5. Grilla biffarna.

Yoghurtsallad
Du behöver: Yoghurt. Gurka. Skalad, urkärnad och finhackad. Färsk mynta, fint strimlad eller torkad. Vitlök, finhackad. Salt.

Gör så här: Blanda yoghurten med resten av ingredienserna.

Servera den grillade kibbehn med yoghurtsalladen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *