Kibbeh bel saynieh

Antalet recept på Kibbeh, Libanons nationalrätt, är förmodligen i stort sätt oändligt. Många använder lammkött andra nötkött. Kibbeh är en smet med finmalet kött och bulgur som är vanlig i Syrien och Libanon. Man kan göra äggformade bollar fyllda med Kibbeh eller göra pajer i ugnen. Här förmedlar vi ett recept från sajten Matkultur på kibbeh i ugn. Den 22 november är det Libanons nationaldag.

Här är ett recept på de äggformade bollarna och här ett på grillade biffar.

Kibbeh el Saynieh

Kibbeh el Saynieh

Kibbeh bel saynieh (Bakad nötkött fylld med köttfärs) 6-8 portioner

500 g malet kött
2 dl bulgurvete
1 finhackad lök
1 tsk kryddpeppar eller 7 kryddor
1 dl vegetabilisk olja
Salt & peppar

Till fyllningen:
4 dl malet kött
1/2 dl pinjenötter
2 dl hackad lök olivolja

Gör så här: Sätt ugnen på 250 grader

Förbered fyllningen: Stek pinjenötter och lök i en stekpanna, tillsätt köttfärs och kryddor, salt och peppar och blanda. När allt är färdigstekt, ställ åt sidan.

Förbered kibbeh: Tvätta bulgur, blanda med magert kött, lök, kryddor, salt och peppar och kör i matberedaren tills ingredienserna blandas ihop. Placera smeten i en bunke och dela i två lika stora portioner. Fördela det första lagret av kibbeh jämnt i en ugnsfast form (bra om man jobbar med våta händer). När du är klar med det första lagret fördela fyllningen jämnt över ytan. Lägg sedan på det andra lagret kibbeh. Häll 1 dl vegetabilisk olja ovanpå, och grädda i ugn 250 grader tills köttet får gyllenbrun färg.

Före servering kan du hälla av med överskottet av olja. Kibbeh måste ha tillräckligt med olja annars blir ytan snabbt bränd. Servera med vanlig yoghurt eller sallad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *