Libanon firar självständighet

Baalbeck, Libanon Foto Freepic

Baalbeck, Libanon
Foto Freepic

I dag den 22 november firar Libanon nationaldag och över 75 år av självständighet. En måltid är en viktig ritual och symbol för fred i den libanesiska livsstilen.

Efter första världskriget förlorade turkarna, som styrt landområdet i flera hundra år, makten. Libanon blev ett franskt protektorat fram till den 22 november 1943. Landets nuvarande gränser drogs upp 1924 av den franske statsmannen Georges Clemenceau.

Huvudstaden Beirut har varit en viktig hamnstad i minst 5 000 år. I årtusenden har utländska herravälden styrt över landet: perser, assyrier, makedonier, romare, bysantiner, araber, korsfararna, det Ottomanska riket och slutligen Frankrike.

När Libanon blev självständigt fördelade landets etniska grupper – kristna, muslimer och druser – den politiska makten sig emellan. Libanon består ungefär till en tredjedel av kristna och två tredjedelar muslimer och druser. Före inbördeskriget som pågick mellan 1975 och 1990 blomstrade landet tack vare stabilitet i politiken och en växande turism. Efter inbördeskriget har stora ansträngningar gjorts för att bygga upp landet igen.

Den libanesiska maten har spritt sig över hela världen, och särskilt i Mellanöstern och Medelhavsområdet med hjälp av feniciska sjömän och handelsmän. En måltid är en viktig ritual och symbol för fred i den libanesiska livsstilen. I Libanon innebär

Libaneiska föreningen Sverige

Libaneiska föreningen Sverige

det en verklig gärning av vänskap och fred om man delar ”bröd och salt” tillsammans. Ur detta har ritualer, traditioner och en libanesisk gästfrihetstradition uppstått: bordet dukas omedelbart och gäster måste stanna och äta, berättar sajten Matkultur.

Kibbeh anses vara Libanons nationalrätt. Den görs på mycket finmalen lammfärs eller köttfärs som blandas med bulgur och lök och rullas till bullar eller serveras som paj. Bullarna kan friteras eller grillas. Libanesisk mat går snabbt och lätt att laga.

Kibbeh, Libanons nationalrätt

Kibbeh, Libanons nationalrätt

Huvudingredienserna i det libanesiska köket är citronsaft, olivolja, mängder av fräscha grönsaker, linser, böner, bulgur, persilja, mynta, oliver, nötter, färskost och yoghurt. Olivolja, vitlök och citron bildar en helig förening och förekommer i alla måltider på ett eller annat sätt. Måltiden inleds alltid med mezza, smårätter som kan innebära mer än 20 små fat med bönor, grönsaker, kött, fisk med mera. Efter ett par timmars njutning av dessa förrätter är det inte alltid någon huvudrätt får plats.

Den nationella drycken är Arak, en stark anissmaksatt sprit framställd av jäst druvsaft. Vin från den bördiga Bekaadalen hör också gärna till måltiden.

Recept:
Antalet recept på Kibbeh är förmodligen i stort sett oändligt. Många använder lammkött andra nötkött. I stället för att göra äggliknande bollar gör många pajer i ugnen. Vi har valt att förmedla ett recept på grillad kibbeh med gurk och yoghurt-sallad från Middle Eastern Cookery av Arto Der Haroutunian som vi hittade på bloggen Coppa rules.

Plus två recept från sajten Matkultur, ett där kibbehn är bollar och ett där kibbehn görs i ugn.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *