Tänk att smörgåstårtan har vänner

Smörgåstårta Fotot har vi fått från Smorgasbaren.se

Smörgåstårta
Fotot har vi fått låna från Smorgasbaren.se

Den 13 november firas smörgårdstårtans dag i Sverige. Den bildades av några smörgåstårteälskande vänner våren 2012, som förstås också har en grupp på Facebook. Här publiceras alla möjliga skapelser av smörgåstårtor.

– Smörgåstårtans vänner är en grupp som gillar och pratar om smörgåstårta. Det är vi som har instiftat Smörgåstårtans dag den 13 november. Just nu är vi drygt 1400 medlemmar i Facebook-gruppen, säger Mikael Nyander, som var med och bildade gruppen för ett par år sedan.

Den första smörgåstårtan hörde man talas om redan på 1940-talet. Men den skapelse man närmast tänker på idag härstammar från en konditor i Östersund som lanserade den svenska smörgåstårtan. Konditorn, Gunnar Sjödahls tårta blev snabbt en succé.

– Till en början ville ingen köpa den i sin helhet. Så jag började sälja den i småbitar, vilket gick bättre. Efter en tid köpte folk hem hela smörgåstårtor till helgen, säger Gunnar Sjödahl i en intervju i Mittnytt för ett år sedan.

Maträtten blev en populär och spred sig snabbt över landet. På 70-talet var den väldigt inne och 15 år efter att Gunnar Sjödahl lanserat sin idé vann han pris för Sveriges godaste smörgåstårta. Han har under åren medverkat i flertal magasin och tv-program om matlagning.

Foto: Kjell Davidsson‎, Smörgåstårtans vänner

Foto: Kjell Davidsson‎, Smörgåstårtans vänner

Hur smakar då den perfekta smörgåstårtan? Kultursmakarna förmedlar här ett riktigt mumsigt recept med räkor och gravad lax.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *