Var vänlig – för världens och din egen skull

Världens vänlighetsdag – World Kindness Day – infaller den 13 november varje år. Syftet med dagen är att vi ska se bortom oss själva, bortom gränserna för vårt land, bortom vår kultur, vår etnicitet, vår religion och inser att vi är medborgare i världen. Mottot för världens vänlighetsdag skulle kunna vara ”Healing the World” – Hela världen. Rörelsen vill skapa något så gott och hälsosamt att de positiva effekterna är praktiskt taget oändliga.

 

World Kindness Day – Världens vänlighetsdag – firas på många olika sätt över

Världens vänlighetsdag – World Kindness Day – infaller den 13 november.

hela världen. Denna dag försöker man att göra världen till en bättre plats genom att främja och fira goda gärningar, antingen som individer eller som organisationer. På en del håll organiseras konserter eller flash mobs, på andra håll arrangeras välgörenhetsevent. Många firar dagen bara genom att visa lite extra vänlighet till sina nära och helt okända de möter.

Som världsinvånare har vi samhörighet, säger rörelsen. Vi måste inse att om man ska göra framsteg i mänskliga relationer och strävar efter att vi ska uppnå målet om fredlig samexistens, måste vi fokusera på det gemensamma vi har.

När vi hittar likheter börjar vi uppleva empati, och då kan vi relatera till den personen eller de människorna. Medan vi kanske tänker på människor från andra kulturer som ”annorlunda” när vi jämför dem med våra egna seder, bruk och övertygelser, betyder det inte att vi är bättre än de är.

När vi blir vänner med någon från en annan kultur upptäcker vi att trots vissa uppenbara skillnader finns det många likheter.

Egennytta med vänlighet
Att vara snäll och vänlig är dessutom är en trevlig upplevelse. Det gör att du mår bra, och känner dig nyttig och levande, och det ger dig ett värde som människa. När du är snäll triggar det ett antal positiva fysiska och psykologiska effekter i dig. Det mest uppenbara är ”må bra” känslan.

När du gör något bra, belönar din kropp dig genom att släppa ut endorfiner. Dessa morfinliknande ämnen gör att du mår bra. De har även möjligheten att minska eller till och med blockera smärtsignaler till hjärnan. Människor som lider av fysisk eller psykisk smärta upplever lindring när de gör en god handling.

20 år 2018
Att rörelsens datum blev just den 13 november beror på att detta datum 1998 öppnades den första World Kindness Movement-konferensen i Tokyo. Samtidigt var det 35-årsjubileum för Japans lilla vänlighetsrörelse.

Kika i ”Vår kalender” och låt dig inspireras att möta andra matkulturer och läs mer här om svensk mat med mångkulturella rötter.

Källor:
http://www.kindness.com.au/world-kindness-day.html
http://www.holidayscalendar.com/event/world-kindness-day/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *