Högtider att uppmärksamma från 18 till 28 september

Gott nytt år! Ja igen – denna gång är det Rosh Hashana, judiska nyåret som infaller i helgen. På tisdag är det Höstdagjämning – vid dagjämningarna är dag och natt ungefär lika långa på hela jorden. Ett stort antal matrelaterade dagar infaller de närmsta tio dagarna, dessutom har åtta länder nationaldag. Men detta är långt ifrån allt som händer framöver. Kika gärna i ”Vår kalender” och låta dig inspireras.

Hummerpremiär är det första måndagen efter 20 september. Foto: Caroline Maino

I ”Vår kalender” uppmärksammar vi kultur och mat som hänger ihop med traditioner och högtider världen över. En del berättar vi mer om och publicerar recept till. Den närmaste tiden noterar vi:

Fredag 18 september
Chiles nationaldag*, firar självständighet från Spanien 1810.
– Surkålens dag. Denna dag kan  bratwurst med sauerkrautsurkålsgryta med korv och fläsk, eller den polska nationalrätten bigos passa bra – här förmedlar vi två recept av bigos: ett snabbare och ett omsorgsfullt .


Lördag 19 september
Saint Kitts och Nevis nationaldag*, firar självständighet från Storbritannien 1983.
Messmörets dag* – då kan Renskavsgryta med messmör och kantareller passa bra.
Rosh Hashana, judiska nyåret. Rosh Hashana betyder årets huvud och är början på en tio dagar lång period av botgöring och reflektion. Under nyårsfirandet äter man äpple doppat i honung som symboliserar ett sött och välsignat nytt år. I år blir det år 5781, berättar Multireligiösa almanackan. Det traditionella vetebrödet challe hör till firandet, liksom Gefillte fish med chrein som förrätt.


Söndag 20 september
– Bålens dag* – bål är en lättare, spritsig, ofta frukt- och alkoholbaserad dryckesblandning. Här finns bålrecept på Icas sida och här tipsar Allt om mat om recept. Här berättar DN hur du gör din egen bål.
– Brunchens dag, infaller den tredje söndagen i september. Dagen instiftades för att få fler att mötas genom att äta god och inspirerande mat tillsammans. Brunch är ett trendigt sätt att mötas mellan de ordinarie måltiderna och vedertaget inom restaurangvärlden. Dagen uppmärksammas för att få fler att även bjuda på brunch hemma tillsammans med familj, släkt och vänner, det är ett trevligt sätt att umgås och att äta, gott och länge. Brunchens dag är instiftad av Orkla Foods. Varför inte bjuda på en klassisk söndagsrätt i modern tappning – dillkött med grönsaker.


Måndag 21 september
Armeniens nationaldag*, firar självständighet från Sovjetunionen 1991. Varför inte tillaga en meny på Armeniens självständighetsdag: Fattet hummus – en vegetarisk hummusrätt, Taboule – persiljesallad samt Harisa – en syrisk kokoskaka
Belizes nationaldag*, firar självständighet från Storbritannien 1981.
Maltas nationaldag*, firar självständighet från Storbritannien 1964.
Internationella fredsdagen * (FN)
– Internationella Alzheimerdagen* – Läs om professor Miia Kivipeltos råd för att minska risken för demens. Rätt mat kan förlänga livet. Här förmedlar vi Leif Mannerströms recept på Pannbiff med lök ur Mannerströms stora kokbok.
– Hummerpremiären i Sverige – gör Leif Mannerströms hummersoppa för att fira dagen. Dagen infaller alltid den första måndagen efter den 20 september.


Tisdag 22 september
Malis nationaldag*, firar självständighet från Frankrike 1960.
Höstdagjämning – vid dagjämningarna är dag och natt ungefär lika långa på hela jorden. Efter höstdagjämningen blir dagen kortare på norra halvklotet än på södra halvklotet, och tvärtom vid vårdagjämningen. På grund av skottårscykeln varierar tidpunkten för höstdagjämningen, varför den på norra halvklotet kan inträffa antingen den 22 eller 23 september. Nästa skottår infaller 2020. Renskav och potatismos med rårörda lingon kan vi rekommendera denna dag.
– D-vitaminens dag – infaller på samma dag som höstdagjämningen. D-vitamin är bra för skelettbildningen, kalkbalansen i skelett och tänder, för immunförsvaret, hud och hår. D-vitamin är ett av de få vitaminer vi riskerar att få för lite av och vissa grupper kan därför behöva tillskott. D-vitamin bildas i huden när vi är ute i solen. D-vitamin i mat får vi främst i oss från fisk. Till exempel innehåller lax, sill, makrill och tilapia mycket D-vitamin. Mjölkprodukter, margarin och matfettsblandningar är också viktiga källor, om de är berikade med D-vitamin. Ägg och kött innehåller också en del D-vitamin.
– Mehregan* – Skördefest (iranier, kurder). I Sverige utgår vi från en solkalender, men i de kulturer där man utgår från en månkalender utgör höstdagjämningen en motpol till det persiska nyåret Nouruz och det kurdiska nyåret Newros som infaller på vårdagjämningen. På höstdagjämningen är det tid för skördefesten som följer skördearbetet. Då var det i iransktalande länder förr i tiden dags att ta in de djur som hade släppts ut på bete på våren. Ordet Mehr som ingår i namnet Mehregan betyder ‘vänlighet’, berättar Institutet för språk och folkminnen .


Onsdag 23 september
Saudiarabiens nationaldag*, firar att kungariket enandes 1932.
– Internationella dövveckan (7 dagar)


Torsdag 24 september
Guinea-Bissaus nationaldag*, firar självständighet från Portugal 1973. Gör en fiskgryta moqueca de peixe dagen till ära.


Fredag 25 september
– Äpplets dag – Den 25 september 2016 inföll temadagen Äpplets Dag för första gången i Sverige efter ett initiativ från Riksförbundet Svensk Trädgård. Äpplets Dag vill lyfta fram svenska äpplen och äppelträd inom olika områden. Dagen är tänkt att öka intresset för och kunskapen om svenska äpplen och skötseln av fruktträd. Inspirationen till Äpplets Dag kommer från England, där Apple Day firas sedan 1990. Earth hour-bakelsen 2015 war en Raw Äppelpaj,  ett annat recept är American apple pie, ett tredje äppelkaka på mos, ett fjärde skånsk äppelkaka.
– Lösgodisets dag*
Janssons-dagen – infaller sista fredagen i september. Gör Kultusmakarnas Lena Ahlströms smaskiga recept på Janssons frestelse.


Lördag 26 september
– Europeiska språkdagen*


Söndag 27 september
Världsturismdagen (UNWTO)*
– Heliga korsets upphöjelse (ortodox)*. En dag tillägnad korset som var själva instrumentet för frälsningen. Enligt legenden grävdes korset fram på Golgata av Sankta Helena år 326. (Se även 14 september)


Måndag 28 september
– Internationella rabiesdagen (WHO)
– Dövas dag (2 dagar)
– Jom Kippur – försoningsdagen (judar). Den tionde dagen efter det judiska nyåret Rosh Hashana är Försoningsdagen. Det är årets heligaste dag inom judendomen. Under nyårshelgen ber man gud om förlåtelse för alla fel man begått under året och lovar att försöka bli en bättre människa. Men Gud kan bara förlåta den som själv bett andra om förlåtelse, så på Jom Kippur förväntas ovänner sluta fred. Många judar, även sekulära, går till synagogan för att fasta och be tillsammans. Detta är en dag då man ska sluta fred med ovänner. Baka Challe – det traditionella judiska helgbrödet och gör den berömda Gefillte fisch.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *