Qabili palau – Afghanistans nationalrätt

Den anrika rätten Qabili palau är Afghanistans nationalrätt. Namnet betyder pilaffris från Kabul. Det är ris kokt i buljong med diverse kryddor och gärna lamm eller kyckling. När det är bröllop eller högtider och fest lagas rätten till alla gäster – ofta uppåt 1 000 personer eller ännu fler, berättar en ung afghan för Kultursmakarna. Läs mer om Afghanistans variationsrika kök.

Den 19 augusti är landets nationaldag och uppmärksammar självständighet från Storbritannien 1919. Den 27 april har firats till minne av aprilrevolutionen 1978 då kommunistpartiet tog makten.

Afghanistans nationalrätt.
Foto: Caroline Maino

Pilaffris lagas i många länder i Mellanöstern och recepten är otaliga. I det afghanska köket lagas det genom att koka basmatiris och i buljong med morötter, russin och antingen lamm- eller kycklingkött. Liksom andra afghanska rätter är Quabili palau smakrikt men milt. Rätten lagas i ugn och toppas med morötter och russin. Hackade nötter som pistaschnötter, valnötter eller mandlar kan också höra till. Köttet täcks av riset eller göms i mitten av rätten.

Palau fanns redan på Alexander den stores tid och med hans fälttåg spreds rätten över västra Asien och östra Europa. Rätten lär ska ha serverats på en kunglig bankett efter att han intagit staden Sogdian i det som i dag heter Samarkand. Efter det spreds rätten över hela det antika Grekland.

Här förmedlar vi ett recept med lamm från hubpages.com

Ingredienser:

7,5 dl afghanskt långkornigt ris, (basmatiris)

700 g lammkött, cirka tio bitar

2 stora gula lökar, skalade och delade i fjärdedelar

1,5 dl olivolja eller vegetabilisk olja

5 tsk salt

1 påse morötter skurna som tändstickor

2,5 dl russin

2 dl vatten

2 tsk spiskummin

1 ½ tsk kardemumma

½ tsk kanel

½ tsk svartpeppar

Knappt 3 l vatten

¼ tsk gurkmeja, eller ännu hellre saffran

Vitlök efter smak, finhackad

Gör så här:

  1. Skölj riset tre gånger, lägg i blöt i varmt vatten, och sätt åt sidan i minst 45 minuter.
  2. Värm olja i en medelstor kastrull. Fräs hackad lök och vitlök och i cirka två minuter. Tillsätt 1/4 tesked saffran/gurkmeja och salt efter smak. Tillsätt lammet och fortsätt att röra tills det har fått en brun fin stekyta runt om. Tillsätt 2 dl vatten och sätt på ett lock. Koka tills köttet är ordentligt brynt detta bör ta cirka 20 minuter.
  3. Värm olja i en annan stekpanna på medelvärme. Stek morötterna lätt tills de fått lite färg.  När du stekt alla morötter, stek russinen tills de börjar bli lite som uppblåsta. Ställ morötter och russin åt sidan och strö över lite kardemummapulver.
  4. När lammköttet är genomkokt, ta bort köttet från buljongen och ställ det åt sidan. Tillsätt sedan de fyra kryddor (spiskummin, kanel, kardemumma och svartpeppar) till buljongen.
  5. Under tiden, koka upp en stor kastrull med cirka 2,5 l vatten. Tillsätt basmatiriset och låt det koka tills det är mjukt nog att brytas mellan fingrarna (var försiktig, men det ska vara varmt!) men fortfarande känns fast. Häll av riset och lägg det i en stor ugnsfast form.
  6. Förvärm ugnen till 250 grader. Tillsätt buljongen från lammet till riset och blanda försiktigt, se till att du inte bryter riset.  Koka riset i ugnen i cirka 20 minuter. När riset har kokat, sänk ugnsvärmen för att endast hålla rätten varm tills den ska serveras. Strö på lite mer av de fyra kryddor (kardemumma, spiskummin, kanel och svartpeppar) om så önskas. Placera lammkött, morötter och russin på ena kanten av den ugnsfasta formen så att det håller sig varmt.

Servera så här:

Forma riset till ett berg på ett stort uppläggningsfat, strö de kokta morötterna och russinen över riset och placera köttbitarna inuti riset och längs kanterna på faten. Blanda gärna ut saffran i varmt vatten och färga en del av riset gult och dekorera fatet med det gula riset.

Källor:

http://hubpages.com/food/qabili-palau-Afghan-Basmati-Rice-Recipe

https://klassiskamatratter.wordpress.com/2011/05/17/qabili-palau/

https://en.wikipedia.org/wiki/Pilaf

1 comment for “Qabili palau – Afghanistans nationalrätt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *