Afghanistan har ett variationsrikt kök

Även om afghansk mat kan variera mellan landets olika regioner så finns det flera likheter. Färsk yoghurt, koriander, vitlök, lök, vårlök, tomater, potatis och frukt är allmänt tillgängliga i alla delar av Afghanistan och används för att tillreda mat. Frukt och grönsaker, färsk och torkad, utgör en viktig del av den afghanska kosten, särskilt på landsbygden.

Kabuli pappan, eller Qabili palau, anses vara Afghanistans nationalrätt (högra bilden på första raden). Den består av ris, russin, morötter och lamm. Den 19 augusti är det Afghanistans nationaldag.

Afganska rätter Foto: Officer i the U.S. military or Department of Defense

Afghanska rätter
Foto: Officer i the U.S. military or Department of Defense

Afghanistan producerar en mängd olika frukter, särskilt vindruvor, granatäpplen, aprikoser, bär och plommon. Dessa frukter har traditionellt varit Afghanistans största livsmedelsexport.

Torkade nötter och frön, till exempel valnötter, pistagenötter och mandel är mycket populär och rikligt förekommande i Afghanistan. Speciella apelsiner, som lokalt kallas malta, odlas i det varma klimatet i Nangarhar-provinsen. Olivolja produceras också i Nangarhar, både för regional och nationell konsumtion. Wardak-provinsen är känd för sina goda äpplen och aprikoser, och samma sak med Kandahar för att ha de bästa granatäpplena.

Örter och kryddor som används i det afghanska köket inkluderar mynta, saffran, koriander, kardemumma och svartpeppar. Lamm och kyckling är populära former av kött. Det afghanska köket betonar en välbalanserad smak. Mat ska inte vara för kryddig men inte heller för intetsägande. Kontraster betonas.

Kristina har lagat mat tillsammans med ensamkommande flyktingbarn. På sin matblogg i nättidningen Allas.se berättar hon lite om vad de lagade för mat och hur detta gick till. Här finns även receptet på Bolani, den pizzaliknande rätt med fyllning på potatis eller purjolök som steks i stekpanna.

Ett gammalt kulturland

Afghanistan Foto: Foto: Officer i the U.S. military or Department of Defense

Afghanistan
Foto: Foto: Officer i the U.S. military or Department of DefenseAfghanistan 

Sedan 1970-talet har landet aldrig haft fred. Sovjetinvasion, talibanvälde, al-Qaida-baser och amerikanska bombningar har lagt ekonomi och infrastruktur i ruiner. Miljoner afghaner är på flykt. Och många av dem har sökt sig till Sverige.

Enligt Migrationsverket sökte 16 744 afghanska ensamkommande barn asyl i Sverige under oktober-december 2015. Tio gånger fler än under hela 2014.
– Vissa byar i Afghanistan mer eller mindre töms på lite äldre pojkar och unga män, säger Anders Rydén, en av Migrationsverkets landanalytiker och expert på Afghanistan.

Majoriteten lever efter samma tradition

Trots vissa skillnader, lever majoriteten av afghanerna efter samma tradition. Till exempel, följer nästan alla afghaner islamiska traditioner, firar samma helgdagar, klär sig lika, konsumerar samma typ av mat, lyssnar på samma musik, delar samma uppfattning om världen och är oftast flerspråkliga.

Pashto och dari är de officiella språken i Afghanistan. Pashto förklarades det nationella språket i landet under början av Zahir Shah regeringstid har dock Dari alltid använts till företag och myndighetstransaktioner. Båda tillhör den indoeuropeiska språkgruppen. Enligt nya amerikanska regeringens beräkningar, talar cirka 35 procent av den afghanska befolkningen pashto, och cirka 50 procent dari. Turkiska språk (uzbekiska och turkmeniska) talas av cirka 11 procent av befolkningen. Det finns också många andra språk som talas i landet (Baluchi, Pashai, Nuristani, etc).

Källor:
Landguiden
Afghanistans kultur
Afghanistans matkultur
Migrationsverket.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *