Slå klackarna i taket för ytterligare ett nyår

Vill du ytterligare förgylla din höst med fest? Passa då på att fira några av alla nyår som finns på vår jord. I år, 2020, är det  Al-hijra – det muslimska nyåret – den 19 augusti. 

Då var det dags för ett nytt år, denna gång enligt den muslimska kalendern. Dagen heter Al-hijra. I vissa traditioner firas nyåret stort, men detta nyår gör inget större väsen av sig. Det som vi har funnit är att man avger nyårslöften och skickar vykort till varandra. Så egentligen är det kanske lite fel att annonsera att nu är det dags att slå klackarna i taket, men vad gör man inte för att göra sina medmänniskor glada frampå höstkanten.

210px-Kaaba_mirror_edit_jj

Bild lånad av Wikipedia

Al-hijra betyder utvandring eller flytt och är alltså den första dagen i den muslimska månaden muharram. Den här dagen firas till minne av att profeten Muhammed flyttade från Mekka till Medina. Efter att han flyttat till Medina spred han islam över hela Mellanöstern. Denna händelse markerar när islam börjar spridas över världen.

Den islamiska kalendern, hijra-kalendern, avgör när islamiska högtider och minnesdagar infaller. Den utgår ifrån månen så därför infaller de för varje år ungefär elva dagar tidigare enligt den gregorianska kalendern.

Runt den här tiden firas även det hinduiska nyåret Vikram. Hur det firas har vi inte lyckats utröna detta år. Det finns två officiella nyår i den hinduiska kalendern – Vikram Samvat och Shaka Samvat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *