Nu är det kräfttider

Lyckad fångst i svenska vatten Foto: Mikael Ahlström

Lyckad fångst i svenska vatten
Foto: Mikael Ahlström

Förr i tiden, före 1994, inföll kräftpremiären den första onsdagen i augusti. Bakgrunden till regleringen av det svenska kräftfisket var rädsla för att alltför intensivt kräftfiske skulle utrota den svenska kräftan. Säsongen varade en bit in på hösten. Men nu för tiden går det att köpa kräftor året om. Det importeras cirka 2 500 ton kräftor till Sverige varje år.

Fiskafänge från bryggan Foto: Lena Ahlström

Burarna är agnade, snart ska de köras ut med båt 
Foto: Lena Ahlström

För att få fiska kräftor måste man vara yrkesfiskare med särskilt tillstånd, eller vara fiskerättsinnehavare med eget vatten – men det finns ett undantag: i Vättern får allmänheten fiska kräftor utan särskilt tillstånd under ett antal helger, från och med den andra fredagen i augusti till och med den andra söndagen i september.

I Sverige finns två arter sötvattenskräftor: flodkräfta och den introducerade signalkräftan. Bestånden av flodkräfta har dock minskat kraftigt i landet under 1900-talet, främst på grund av kräftpest, men också försurning, föroreningar, vattenreglering och konkurrens och smittspridning från signalkräftan.

Om du har möjlighet att koka kräftor själv kan vi rekommendera detta recept som vi har lånat från recept.nu.

Västerbottenostpaj Bilden lånad från Västerbottenost och något beskuren

Västerbottenostpaj
Bilden lånad från Västerbottenost och något beskuren

En klassiker på kräftskivan är Västerbottenostpaj. Med lite löjrom och rödlök till blir pajen en extra lyxig rätt på buffébordet. Här är receptet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *