Skoudehkaris – Djiboutis nationalrätt

Djibouti på Afrikas horn, där Röda havet möter Adenviken, var en fransk koloni från 1842 fram till självständigheten 1977. Nationaldag firas i Djibouti den 27 juni och då kan en nomadgryta som Skoudehkaris säkert passa bra.

Djibouti består till största delen av öken utan naturtillgångar eller odlingsbar mark. Det är ett fattigt land som är starkt beroende av bistånd från den forna kolonialmakten Frankrike, som landet ännu har ett nära förhållande till. En stor del av försörjningen kommer också från inkomster från sin stora frihamn, järnvägsfrakt till Etiopien samt på att upplåta militärbaser åt Frankrike och USA. Utrikespolitiskt har Djibouti engagerat sig i arbetet med att mäkla fred i Somalia.

En bit av Djiboutis kust Foto: Billiet Benoit

En bit av Djiboutis kust
Foto: Billiet Benoit

Eftersom såväl afar- som issafolket av tradition är nomadfolk är seder och bruk i Djibouti starkt präglade av herdekulturen. Men den snabba inflyttningen till städerna gör att allt fler invånare påverkas av västeuropeiska influenser.

Det djiboutiska köket är en blandning av mattraditioner från Somalia, Etiopien, Jemen, afar och Frankrike. Där finns även asiatiska, särskilt indiska, influenser. Rätterna innehåller ofta fisk eller kött.

I Djibouti används en hel del kryddor från Mellanöstern, alltifrån saffran till kanel. Kryddstarka rätter finns i många varianter från den traditionella Fah-fah, eller Soupe Djiboutienne  – en kryddstark nötköttsoppa till Yetakelt wet – en kryddstark grönsaksstuvning. Populära tillbehör är linser och ris som täcks av såser som den heta berbere eller den smöra niter kibbeh.

Som Djiboutis nationalrätt nämns ofta Skoudehkaris, en rätt med rötter i nomadernas värld. Det är en enkel gryta av kött och kardemummaris som får sjuda i en kryddad tomatbuljong. Rätten görs i första hand med lammkött men kan utan problem lagas med nötkött, kyckling eller fisk och/eller skaldjur, berättar sajten 196flavours där vi hittat receptet som vi förmedlar här.

Denna typ av maträtt är lätt att göra och den fyller bra och värmer gott i den kalla ökennatten och ger mycket näring för ett hårt klimat och livsstil.

Skoudehkaris, kardemummaris Foto från 196flavours

Skoudehkaris, kardemummaris
Foto från 196flavours

 

Ingredienser för 4 portioner Skoudehkaris 
– 500 gram lammbog i bitar
– 500 gram ris
– 5 färska tomater, skalade, urkärnade och tärnade
– 1 msk tomatpuré
– 1 rödlök, skuren i strimlor
– 2 vårlök, finhackad
– 4 vitlöksklyftor, krossade
– 2 torkad Cayennepeppar (eller 1/2 tesked pulver)
– 4 msk olja
– 1 tsk spiskummin
– 6 kardemummafrön
– 2 krm mald kanel
– Salt
– Några hackade korianderblad

Gör så här:
Värm ugnen till 175 grader.
Stek köttet i en ugnsfast gryta så att det får en fin stekyta. Tillsätt löken och låt den svettas. Tillsätt vitlök, tomaterna, cayennepepparn och tomatpurén. Salta och krydda.

Täck med kokande vatten och ställ in i ugnen i 45 minuter. Kontrollera att köttet är mört och låt grytan stå längre om det behövs. Kontrollera även nivån på vätskan och häll på mer vatten om det behövs.

Ta ut grytan ur ugnen och sätt den på en platta med medelvärme på spisen.
Häll i riset i grytan och blanda väl. Sätt på lock och låt koka i 15 minuter – 5 minuter på medelvärme och 10 minuter på låg värme. Kontrollera nivån på vätskan och häll på mer om det är nödvändigt. Riset ska vara lite klibbigt och saftigt.
Källor:
https://www.landguiden.se/Lander/Afrika/Djibouti
https://sv.wikipedia.org/wiki/Djibouti
https://en.wikipedia.org/wiki/Djiboutian_cuisine
http://www.196flavors.com/fr/2013/02/15/djibouti-skoudehkaris/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *