Allmän namnsdag i Grekland den 29 juni

För greker är namnsdagen en viktig dag att fira, mycket viktigare än till exempel födelsedagen. Eftersom namnsdagarna är så viktiga, finns det en särskild dag på året då de, vars namn inte finns med i almanackan, får fira namnsdag. Det är den 29 juni, då också apostlarna Petros och Pavlos har namnsdag. grekiska-namnsdagar

För att ett barn ska få döpas i den ortodoxa grekiska kyrkan måste barnet få ett namn efter ett helgon. Varje helgon har sin festdag, fast flera helgon kan dela på en dag. Det innebär att när ett helgon har sin dag firar   tusentals greker sin namnsdag samma dag.

Generellt sett firas namnsdagen mer än födelsedagen. På namnsdagen behöver man inte bjuda in sina vänner, det är öppet hus. Man har tända ljus, bjuder på sötsaker och något att dricka och så får man se vilka som kommer (då får man också se vilka som är ens riktiga vänner!). Vännerna har med sig symboliska presenter, en flaska vin eller blommor. När barn har namnsdag får de större presenter. De flesta greker i Sverige upprätthåller den här traditionen i någon form. Firandet utgår från datumen i namnsdagsalmanackan.

Petrus och Paulus målade av El Greco

Petrus och Paulus målade av El Greco

Apostlarna Petros och Pavlos känner vi även under namnen Petrus och Paulus. Petrus utnämndes av Jesus till den ”klippa” som kyrkan ska vila på. De ska båda ha lidit martyrdöden denna dag i Rom under kejsar Nero. Därför högtidlighåller katoliker och ortodoxa denna dag, alltså den 29 juni då de vars namn inte finns med i almanackan kan fira namnsdag i Grekland.

Traditionellt får det förstfödda barnet farfars namn (ofta finns det manliga och kvinnliga varianter av samma namn, men om det inte finns och barnet är en flicka får hon istället farmors namn). Nästa barn får morfars eller mormors namn. Däremot får barnen aldrig föräldrarnas namn.

Är det en varm sommardag kan dessa feta och vattenmelon-torn passa till småplock för den som vill fira den allmänna namnsdagen.

Källor:
http://mangkulturellaalmanackan.wordpress.com/namn-och-namnsdagar/grekiska-namn-alla-har-en-namnsdag/
http://www.multicultural.se/nyhetsbrev_juni.html
http://rhodosguiden.com/artiklar/127-grekiska-namnsdagar

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *