Exotisk fruktsallad på Madagaskars dag.

Litchifrukter
Foto: B Navez

Den 26 juni är det Madagaskars nationaldag. Då firar landet självständighet från Frankrike 1960. En exotisk fruktsallad passar bra denna dag.

Madagaskar är världens fjärde största ö och ligger i Indiska oceanen cirka 50 mil från det afrikanska fastlandet. På Madagaskar har en unik flora och fauna utvecklats sedan ön avskildes från de afrikanska och asiatiska kontinenterna för 160 miljoner år sedan. Den etniskt blandade befolkningen har såväl afrikanska som indonesiska inslag. Madagaskar har gott om mineraler och bördiga jordar, men politisk instabilitet har hämmat den ekonomiska utvecklingen. En svag statsmakt har under 2010-talet möjliggjort illegal rovdrift på naturtillgångar. Vill du veta mer om Madagaskar? Läs mer här på utrikespolitiska institutets hemsida.

Till fyra portioner behöver du: 

0,5 färsk ananas
0,5 liten honungsmelon
1 apelsin
100 g jordgubbar
10 färska eller konserverade litchi
1 vaniljstång
1 dl vatten
1 dl socker
1 krm salt
2 msk pressad citronsaft

Gör så här:

  1. Sockerlag: Dela vaniljstången på längden, skrapa ut kärnorna och lägg vaniljstången och kärnorna i en kastrull. Häll i vattnet och sätt till socker, salt och citronsaft. Koka lagen utan lock i 5 minuter. Låt den kallna. Ta upp vaniljstången.
  2. Skala ananas, melon, apelsin och litchi. Ta bort alla kärnor. Använder du litchi på burk låter du vätskan rinna av. Skär ananasen och melonen i bitar, apelsinen i hinnfria klyftor, jordgubbarna i skivor och litchin i halvor.
  3. Blanda frukten på ett fat och häll över sockerlagen. Låt fruktsalladen stå 1 timme i kylen innan den serveras.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *