Kardemummabullen har också en egen dag

Drottningen av kryddor ger kardemummabullarna deras smak. Den 15 maj är det kardemummabullens dag instiftad av några som älskar denna bulle. Dagen har en Facebook-sida. Den anrika kryddan är mäkta populär i världen – främst i Mellanöstern och Skandinavien.

Kardemumma har kallats drottningen av kryddor och används i arabisk och asiatisk matlagning och är en viktig ingrediens i många kryddblandningar, exempelvis garam masala, curry och berbere. Kryddan används också ofta till att smaksätta kaffe och te och används i desserter och bakverk.

Kardemummafrökapslar och kärnor Foto: Rainer Zenz

Kardemummafrökapslar och kärnor
Foto: Rainer Zenz

Kardemumma är en krydda som är känd sedan mycket länge. Ursprungligen kom den från Sri Lanka och Sydindien och spreds till Europa via sidenvägen. Redan på 300 år f v t (före vår tideräkning) användes den i Grekland och Theofrastos skrev om kryddan. Fram till 1900-talet användes främst vilda bestånd i Indien och på Sri Lanka för export, men numera odlas växten i stor skala i tropiska länder.

Ingen annan av de kryddor som används internationellt konsumeras så ojämnt geografiskt som just kardemumma. Skandinavien – särskilt av svenskar och finländare – och länderna i Mellanöstern – framför allt Saudiarabien – är storförbrukare och står tillsammans för ungefär hälften av världsförbrukningen av kardemumma.

Men kryddan används på olika sätt. I Mellanöstern läggs kardemumma i kaffet, medan nordbor vill ha den i bröd, korv och färsrätter.

Kardemumma odlas, förutom i de områden där den växer vilt, i Sydostasien och i Guatemala som är den största exportören av kardemumma.

Växten heter Elettaria cardamomum på latin och är en upp till fyra meter hög flerårig liljeliknande ört . Bladen är upp till 60 centimeter långa med en långsmal spets. Blommorna är vita med rosaröda fläckar. Frukten är en cirka 1–2 centimeter lång gulgrön frökapsel som innehåller bruna frön.

 

 

Kardemummabulle från Facebooksidan

Kardemummabulle från Facebooksidan


Ingredienser för cirka 48 kardemummabullar
Deg:
150 g smör, rumsvarmt
5 dl mjölk
50 g jäst
1,5 dl strösocker
Cirka 1,4 l vetemjöl
½ tsk salt
2 tsk nystött kardemumma

Fyllning:
125 g rumsvarmt smör
½ – 1 dl strösocker
2 msk kardemumma, nystött

Pensling och garnering:
1 ägg
mandelspån eller pärlsocker

Gör så här:
1. Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Värm tills det är 37 grader – degvätskan får inte bli för varm då dör jästen.
2. Smula ner jästen i en degbunke. Häll på lite av degvätskan för att lösa upp jästen. Tillsätt resten av degvätskan, salt, socker och kardemumma plus 2/3 av mjölet.
3. Arbeta degen blank och smidig. Det tar fyra fem minuter med maskin och dubbelt så lång tid för hand. Tillsätt eventuellt mer mjöl, men spara lite till utbakningen.
4. Låt degen jäsa övertäckt i 30- 40 minuter.
5. Ta upp degen och knåda den smidig på mjölad arbetsbänk.
6. Dela degen i två delar. Kavla ut varje del till en rektangel och bred på smör och strö på socker och kardemumma. Rulla ihop och skär varje rulle i 24 bitar.
7. Sätt bullarna i pappersformar eller på bakplåtspapper med snittytan uppåt.
8. Låt bullarna jäsa under bakduk i 20-30 minuter till.
9. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Om du vill kan du strö över mandelspån eller pärlsocker.
10. Grädda i 250 grader C i cirka 5-8 min.
11. Låt svalna på galler under bakduk.

Källor:
Nationalencyklopedin
http://sv.wikipedia.org/wiki/Kardemumma
https://www.facebook.com/pages/Kardemummabullens-Dag-15-maj/380155555498318?fref=nf
Egna recept

3 comments for “Kardemummabullen har också en egen dag

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *