När paraguayanerna firar självständigheten hörs det

14 maj 1811 lämnade spanjorerna Paraguay och redan dagen efter, den 15 maj, erkändes landets självständighet. Självständighetsdagen firas med familj och vänner, ofta utomhus med grillning, fotboll, hög musik och massor av öl och vin blandat med cola. I de större städerna organiseras parader och folk äter typisk Paraguay- mat som Sopa Paraguay, majs och annan indiansk mat.

Asunción
Foto:Felipe Méndez

Författningen från 1992 slår fast att Paraguay är en republik, där grundläggande medborgerliga fri- och rättigheter garanteras. Indianernas rätt att bevara och utveckla sin egen kultur betonas särskilt.

Majs i både bröd och maträtter
Det paraguayanska köket använder mycket färska grönsaker och frukter tillsammans med kött och flodfisk. De mest populära rätterna är baserade på majs, kött, mjölk och ost. Den populäraste drinken i landet är lokalt producerad mörk rom gjord på sockerrör, terrere, och kallt vatten. Yerba té, vilket är gjort på yerbaplantan är ett traditionellt té. Kaffe odlas lokalt.

Basingredienser i Paraguay är majs och cassava. På majs gör man bröd, soppor och grytor. Nötkött, fläsk och fågel är också vanligt.

Ris, bönor, morötter, squash, sötpotatis och tomater odlas lokalt liksom frukter som äpplen, bananer, citron, druvor, guava, mango, melon, persika, papaya, päron, ananas och plommon.

Asuncions hamn
Foto: Arthuro SantaCruz

Paraguayfloden delar landet
Paraguay är till ytan något mindre än Sverige och ligger strax söder om Sydamerikas mitt. Landet gränsar till Brasilien i nordöst och öst, Argentina i sydväst och Bolivia i nordväst. Paraguay saknar kust, men med båt når man Atlanten via floderna Paraguay och Paraná.

Paraguays viktigaste naturtillgångar är floderna, skogen och den bördiga jorden.

Vid gränsfloden Paraná finns flera vattenkraftverk som är av avgörande betydelse för Paraguays ekonomi.

Paraguayfloden och dess bifloder delar landet i två olika delar. Öster om floden böljar skogbevuxna kullar som i söder övergår i bördiga grässlätter – Pampas – genomkorsade av små floder.

Väster om floden breder det flacka Chacoområdet ut sig över drygt halva landets yta. Torka varvad med översvämningar gör delar av Chaco till halvöken, dominerad av taggbuskar och jättekaktusar. Området lämpar sig inte för jordbruk, men bevattningsdammar har bitvis skapat bra betesmark för nötkreatur.

Djurlivet är rikt och det finns många sorters fåglar som papegojor, undulater och rhea (amerikansk struts). Ormar är också vanliga. På grund av den snabba befolkningsökningen i östra Paraguay blir djur som jaguar, myrslok, bälta, varg och brasiliansk tapir alltmer sällsynta.

Torrt i väster, subtropiskt i öster
Östra Paraguay har milt, subtropiskt klimat, medan Chaco i väster oftast är varmt och torrt. Där kan temperaturen under sommaren (oktober till mars) överskrida 40 grader, medan det under vintern (juni till augusti) kan vara kyligt i öster med frost vissa nätter.

I väster faller kraftiga regn under sommaren medan det nästan inte regnar alls på vintern. Skogsområdena i öster får en rikligare och jämnare nederbörd, även om sommaren också där ger mest regn. Snabba väderomslag, med häftiga stormar och plötsliga skyfall, är vanliga.

Chaco Boreal
Foto: Ilosuna

Paraguay är ett utpräglat jordbruksland. Jordbruk, fiske och skogsbruk står tillsammans för upp emot en femtedel av bruttonationalprodukten (BNP), drygt en fjärdedel av arbetstillfällena och nästan alla officiella exportintäkter.

Befolkningen är koncentrerad till Paraguays östra del. I Chacoområdet väster om Paraguayfloden bor bara några få procent av invånarna. Befolkningstillväxten är en av de högsta i Latinamerika och inflyttningen till städerna är stor. Trots det är Paraguay mindre urbaniserat än de flesta andra latinamerikanska länder. En tredjedel av paraguayanerna lever i eller i utkanterna av huvudstaden Asunción, där stora slumområden har vuxit fram.

Pacifistiska mennoniter lever avskilda
Ungefär 90 procent av invånarna är katoliker. Därutöver finns små grupper av protestanter, judar och muslimer. Bland protestanterna finns tyskättade mennoniter, som är starkt pacifistiska. Ursprungligen användes ordet mennonit som ett öknamn av utomstående, men kom så småningom att användas av de troende själva. Några församlingar, i Kanada, USA, Paraguay, Belize och Ryssland lever i små kollektiv, avskilda från omvärlden. En grupp som är närbesläktad med dessa församlingar är amishfolket.

Paraguay är ett mycket ojämlikt samhälle med extrema skillnader mellan landets rikaste och fattigaste grupper. Över hälften av befolkningen lever enligt FN i fattigdom och en knapp tredjedel uthärdar i extrem fattigdom. Värst är situationen på landsbygden och i städernas slumområden. Inkomst- och förmögenhetsklyftorna tenderar dessutom att öka. Bland de fattigaste är indianerna klart överrepresenterade.

Vill du pröva att äta Paraguays nationalrätt har du receptet här:

Sopa Paraguaya med Ensalada de porotos
Foto: Lena Ahlström

Sopa Paraguaya (ett slags majsbröd med ost och lök). Till detta passar en Ensalada de porotos (bönsallad).

Källor: SO-rummet, Wikimedia och Foodetc

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *